In Almere gaat iets (helemaal) mis

“Dit kan natuurlijk helemaal niet”, zegt hoofdredacteur Robert Mienstra van Almere DEZE WEEK op zijn eigen site in reactie op een Floriade-special van zijn krant die hij helemaal niet heeft gemaakt. In Almere ging het deze week helemaal mis met native advertisement.

“Dit kan natuurlijk helemaal niet”, zegt hoofdredacteur Robert Mienstra van Almere DEZE WEEK op zijn eigen site in reactie op een Floriade-special van zijn krant die hij helemaal niet heeft gemaakt. In Almere ging het deze week helemaal mis met native advertisement.

“Wij berichten genuanceerd en kritisch over de Floriade”, aldus de hoofdredacteur. “Wij zouden nooit een dergelijke uitgave maken. Hier is duidelijk misbruik gemaakt van het logo en de goede journalistieke naam van de krant.” Ik zou zeggen: precies vanwege de goede journalistieke naam van de krant heeft de gemeente hier de schuine schaats gereden: ze hebben de vormgeving van het h-a-h-blad gejat om een boodschap te verkopen.

Gevoelig

Die boodschap is problematisch: de tienjaarlijkse Floriade ligt gevoelig. Het feestje moet in 2022 landen, maar er is verzet: het evenement kost te veel. Trouw verklaarde de gebeurtenis al dood. Er moet dus wat gebeuren met de publieke opinie in de stad, moeten ze op het gemeentehuis hebben gedacht (al is dit natuurlijk invullen van motief). Dus werd er een blaadje gemaakt (Floriade BV en de gemeente) en verspreid.

Redden

Journalistiek Nederland weet inmiddels wat er is gebeurd, veel inwoners in Almere waarschijnlijk niet. De krant komt eens per week langs, maar lag vandaag niet in de bus. Alleen op de site kon Mienstra redden wat er van zijn goede naam te redden valt. Hij zal nu ook in de krant iets recht moeten gaan zetten waar hij helemaal niet om heeft gevraagd en weer zal ‘Floriade’ tussen de oren van de Almerenaar worden gepland. ‘Priming’ heet dat …

Kwaad al geschied

Kwalijker is echter dat de gemeente en Floriade BV precies hebben bereikt wat ze ze willen – Almere ‘inlichten’ over het festijn. Uiteraard op hun voorwaarden en alleen met een door hun goedgekeurde boodschap. In de beeldvorming hebben ze de slag gewonnen en de rest regelen ze wel met Mienstra. Vermoedelijk volgt er een snel excuus. Slordig. Overigens zou andersom strafbaar zijn: gebruikmakend van de vormgeving van de gemeente de publieke opinie proberen te beïnvloeden. Daarop staat geen excuus, maar een celstraf. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.