Hoaxy volgt (fake)nieuws

Fakenews heeft ongeveer 13 uur voorsprong op factchecks; factchecks worden veel minder snel verspreid dan fakenews. Dat zijn de belangrijkste conclusies van Chengcheng Shao (National University of Defense Technology, China) en een Amerikaanse groep wetenschappers onder leiding van Giovanni Luca Ciampaglia (Indiana University Network Science Institute).

Fakenews heeft ongeveer 13 uur voorsprong op factchecksfactchecks worden veel minder snel verspreid dan fakenews. Dat zijn de belangrijkste conclusies van Chengcheng Shao (National University of Defense Technology, China) en een Amerikaanse groep wetenschappers onder leiding van Giovanni Luca Ciampaglia (Indiana University Network Science Institute). Hun conclusies stammen uit onderzoek van maart vorig jaar. Toen berichtten zij over hun platform Hoaxy dat in staat is om de propagatie van fakenews over internet te visualiseren.

De site bestaat uit twee databases die worden vergeleken: een met bekende fakenews-sites en een database met bekende factcheck-sites. Wie een zoekterm inklopt, krijgt vervolgens twee resultaten te zien. Een met de temporele cumulatie van tweets betreffende een artikel, claim of term op twitter en een netwerk (diffusion) van de betreffende tweets (wie twitterde nu wat en wie staan dus met wie in contact).

Probleem van deze (beta-versie) is dat zowel het fakenews als de factcheck in de database moet staan om er ook uit te komen. Het team is bezig om er een dynamische check van te maken: meer fakenewssites en meet factcheckers dus. Wat het heeft opgeleverd is een ‘beeld’ van de verspreiding van fopnieuws en de verificatie ervan.

En dat beeld is niet best: checkers lopen achter op de foppers, met maar liefst dertien uur (gemiddeld). De foppers verspreiden ook veel sneller en actiever terwijl ze met minder zijn, fopnieuws is sneller een re-tweet dan een citaat of antwoord. De check erop verspreidt zich langzamer, maar is meer dialoog (citaat of een antwoord), wat de snelheid er natuurlijk uithaalt. Internet, zo blijkt uit dit eerste experiment, heeft geen of een zeer slecht zelfreinigende oven. En wij helpen ook al niet mee – checken is voorbehouden aan een selecte groep die er heel hard voor moeten werken, fakenews daarentegen is zo gemaakt en, blijkt, nog veel eenvoudiger duurzaam verspreid. <<

Literatuur: Chengcheng Shao, Giovanni Luca Ciampaglia, Alessandro Flammini, and Filippo Menczer (2016). Hoaxy: A Platform for Tracking Online Misinformation. In Proceedings of the 25th International Conference Companion on World Wide Web (WWW ’16 Companion). Pages 745-750. DOI: http://dx.doi.org/10.1145/2872518.2890098

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.