MediaWeek: Schieten, leiden en voetnoten

SCHIETPARTIJ * Wordt er geschoten in je woonplaats, zit je op het werk! Het overkwam Piet Bakker, media-onderzoeker en (hyperlokale) journalist voor de onvolprezen nieuwssite De Orkaan. Bakker dreigde het nieuws van het jaar te missen. Of, zoals hij zelf schrijft: “Het begon met een sms: “schoten bij Rietvink”. Een schietpartij bij een school in Zaandam. Ik wist waarom ik het bericht kreeg. Sinds vorig jaar onderhoud ik een hyperlokale site: De Orkaan. Begonnen als een bijproduct van een onderzoek naar hyperlocals in Nederland. Ik wilde zelf ook wel eens weten hoe dat ging. Eerder was ik al een jaar meeschrijver bij Dichtbij. Ook leerzaam. Maar De Orkaan liep volledig uit de hand. Mijn mailbox loopt vol, DM’s via Twitter, en nu deze sms.” Wat nu? Nou, gewoon: aan de slag!

MULTIMEDIAAL LEIDERSCHAP * Het ontbreekt Nederlandse redacties aan leiderschap om mediaorganisaties voor te bereiden op de nieuwe, digitale nieuwscultuur. Die stelling mag de Groningse promovenda Klaske Tameling deze week verdedigen. Zij deed etnografisch onderzoek naar multimediale nieuwsproductie bij onder meer de NOS en het Financieele Dagblad. Interessant onderzoek dat ook eerder is gedaan bij de New York Times door Nikki Usher (Making News at The New York Times). De innovaties en plannen zijn er wel (in overloed, concluderen Taneling en Usher), het ontbreekt aan visie en leiderschap om de cultuur ook in de juiste, digitale richting te krijgen. Tamelings onderzoek verschijnt bijUitverij Boom-Lemma.

SCHRIJVEN MET NOTEN * Een aflabet dat denkt, zo zou je HTML kunnen noemen: kennis in een netwerk. Maar hoe lang we ook al innoveren, het merendeel van de online producties verloopt zoals we een boek lezen: vooral heel erg achter elkaar. En dat verbreedt FOLD, bedacht op MIT. “FOLD is an authoring and publishing platform for creating modular, multimedia stories. Authors can search for and add “context cards” to their stories directly within the platform. Context cards can contain everything from videos, maps, tweets, music, interactive visualizations, and more.” Open source. Voor al die journalisten die niet kunnen of willen wachten op hun hoofdredactie …

Volg ons Flipboard: 

View my Flipboard Magazine.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.