Peter Burger over fopnieuws

Momenteel woedt een actueel debat over de vraag of Facebook (en Google of Twitter) verantwoordelijk is voor nepnieuws.

Momenteel woedt een actueel debat over de vraag of Facebook (en Google of Twitter) verantwoordelijk is voor nepnieuws.

Het sociale netwerk heeft enerzijds helemaal geen incentive om de kwaliteit van het nieuws te bepalen. Het drijft op clicks van mensen die informatie (waar of niet) willen doorgeven. En nepnieuws levert nu eenmaal clicks op – waarom snijden in je eigen vlees? Maar: Facebook is niet te beroerd om ‘aanstootgevende foto’s’ te weren – het gaat soms wel om de kwaliteit van wat er op het netwerk verschijnt. Er is, blijkbaar, bemoeienis met wat we doorgeven. De criteria daarvoor zijn echter onduidelijk: fopnieuws wordt niet geblokkeerd, iconische beelden wel. En daartussenin zit de consument, steeds verder opgesloten in zijn echokamer. Luister naar docent/onderzoeker Peter Burger over nepnieuws op internet. Hij was dinsdag te gast bij Met het Oog op Morgen.

*

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.