Nederlandse mediaconsument geen ongeïnteresseerde hedonist

Verveelde hedonisten? Welnee! ‘De’ Nederlandse mediaconsument is al evenmin in te delen in ‘hard nieuws-junkies’ versus ‘celeb suckers’. Richard van der Wurff en Klaus Schoenbach concluderen in Journalism & Mass Communication Quarterly  dat “audience shares with journalists the notion that news media have an important and independent function in modern democracies. (…) The audience wants them to act as serious conveyors and interpreters of what is going on in the world.”

Goed nieuws voor de journalistiek – ‘het’ publiek erkent volgens beide onderzoekers dat journalisten en hun vak een belangrijke waarde hebben voor de kwaliteit van de democratie. Dan moet tussen journalisten en dat publiek wel een ‘dialoog’ zijn. Want, concluderen beide onderzoekers, journalisten moeten het publiek  actiever en explicieter betrekken bij hun werk “because the audience also expects journalists and news media to respond to the expectations, needs, and complaints of individual citi- zens as news media users”.

Wurff, R. van der & Schoenbach, K. (2014) Civic and Civic Demands of News Media and Journalists. What Does The Audience Expect from Good Journalism?, Journalism & Mass Communication Quarterly, september 2014

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.