Hoe klinkt twee keer levenslang?

Ik zat een keer ruim een dag vast, op een afdeling voor Jeugd-TBS. Niet voor straf, maar voor een reportage in het magazine van de School voor Journalistiek in Zwolle. ‘De Nieuwe Jongen op de Groep’ kopte mijn stuk. Belangrijkste conclusie: je tijd uitzitten vereist een heel specifieke mindset. Ik had die niet en was blij dat ik na een lange dag, met gierende koppijn, weer werd vrijgelaten. Ik had meer dan genoeg materiaal voor een mooi verhaal.

Want die zijn er in de gevangenis: mooie verhalen en vooral relevante verhalen. Ear Hustle (Radiotopia) tekent ze vanuit San Quintin State Prison op. Twee gevangene, Earlonne Woods en Antwan Williams, maken met Nigel Poor, vrijwilliger en kunstenaar, een podcast over hun leven achter de tralies. Intieme radio waarin voor de hand liggende vragen worden gesteld en beantwoord: liefde, verdriet, veiligheid, verlies, strafmaat (twee keer levenslang en tweehonderd jaar – je kan het krijgen), veiligheid en vechten – niets wordt verzwegen.

Hoewel … Elke aflevering moet officieel worden goedgekeurd door de autoriteiten. In die zin is het geen onafhankelijke journalistiek. De makers en ge├»nterviewden zijn niet vrij in hun nieuwsgaring. Neemt niet weg dat deze bedrijfsjournalistieke benadering van het gevangenisleven een unieke inkijk biedt die anders voor ons, voor mij, onmogelijk zou zijn geweest. Dan maar iets minder onafhankelijk – het blijft wel een gevangenis. Earlonne en Antwan zitten er niet voor zweetvoeten.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.