Mini-documentaire: bare nuckle fighting

Voordat we handschoenen aandeden, sloegen we elkaar met de blote vuisten op de bek. Bare-nuckle fighting is heritage, zegt een geïnterviewde in deze aangrijpend gewelddadige documentaire van Vice-verslaggever Clive Martin. Hij ging op zoek naar de opleving van deze brute vechtsport in Engeland en sprak met publiek, vechters en partners.

De mannen zijn nauwelijks te verstaan, hun vuisten misvormd en hun nekken heel dik. Ze strijden in onduidelijke zaaltjes ver weg van de bewoonde wereld in een ‘ring’ van strobalen en soms een touwtje. Eromheen tientallen mobieltjes die schokkerige beelden vastleggen. Je moet (soms) een sterke maag hebben, maar dat maakt het niet plat. De documentaire is knap gemaakt. Martin veroordeelt niet, is oprecht geïnteresseerd en gaat, een kwaliteit die we bijna niet meer gewend zijn in digitale journalistiek, er gewoon heen. Hij staat dichtbij genoeg om de bloedspatten op te vangen. Wie durft zo de Nederlandse onderlagen te belichten? Weinigen, denk ik en daarvan ben ik er geen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.