Don’t believe the hype: jihadisme

De voormalig chef van MI6 plaatst kanttekeningen bij de nervositeit van Westerse inlichtingendiensten in casu jihadisten. Ze zijn vooral een probleem voor andere jihadisten. En ook over de aanpak zijn de meeste experts het wel eens. Vandaag een interview met Peter Knoope, directeur van het ICCT die in het Radicalisation Awareness Network overlegt met geheim agenten, jongerenwerkers en familieleden en daar goede resultaten mee boekt.

Zowel de Britse geheim agent als zijn Nederlandse onderzoeker zijn het over een ding eens: de harde taal van politici werkt vaak averechts. Overtuigde ronselaars zijn er altijd, de twijfelaars hard aanpakken door bijvoorbeeld hun paspoorten in te nemen, drijft beide groepen wellicht in elkaars armen, stelt Knoope in het NRC.

En vaak is er geen ideologische keus – blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden. Een jihadistisch netwerk heeft voor immigranten gewoon hele praktische oplossingen voor hele praktische problemen. En: zingeving. Waar ook generaal Uhm op doelde toen hij een parallel trok tussen SyriĆ«gangers en zijn zoon.

Hoe moeten we, gegeven al deze berichten, de vijfentwintig miljoen extra voor de AIVD nu begrijpen? Anders gezegd: hoe kunnen wij – pers, publiek, politiek – controleren dat die vijfentwintig miljoen het ook echt waard zijn? De bureaucraten ontwaken – wie een verband kan leggen tussen zijn dossier en jihadisten, krijgt er waarschijnlijk geld bijgeklust. Heel veel fantasie is daar niet voor nodig.

En ding staat vast – we bereiken meer met openheid dan met achterkamerbeleid. Als de AIVD gelijk heeft en de jihadisten organiseren zich als een zwerm in plaats van een organisatie-met-duidelijke-hiĆ«rarchie, dan heeft de dienst meer nodig dan alleen haar eigen agenten en capaciteiten.

Dan zijn overal oren en ogen nodig om jongeren te weerhouden van een vreselijke burgeroorlog aan de andere kant van de wereld waarvoor ze (mogelijk) kiezen op verkeerde informatie of, confronterender, omdat ze zich in Aleppo gewaardeerd en betrokken voelen. Gewaardeerder en betrokkenen dan hier in, zeg, Delft, Zoetermeer of Den Haag.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.