Kamervraag #1: Onthoofd

Nergens worden media en politiek zo innig vervlochten als in een Kamervraag. Vergruisd en vervloekt zijn ze, toch is de vraag een belangrijk recht van Kamerleden waarmee zij de Regering controleert. Kamervragen stollen de grillige actualiteit in soms pittige proza. En zoals bij alle vragen zit er vaak nog een restje nieuws in, een vervolgvraag, een follow up. En daar gaat het om in deze nieuwe rubriek. #1: Onthoofding

Een man zit gehurkt achter vijf afgehakte hoofden. Groot (en gruwelijk) nieuws begin vorige maand in – onder andere – de Volkskrant (ik bespaar u de foto die mijn maag deed omkeren). Joram van Klaveren (toen nog wel) en Geert Wilders (PVV) stelden vragen aan minister Opstelten. De Man met de Hoofden komt uit Almere. Dat wil zeggen: hij kwam uit Irak en woonde een tijd in Almere. Maar nu niet meer. Zijn verblijfsrecht is, blijkt uit de antwoorden van Opstelten, ingetrokken. Hij mag de komende twintig jaar Nederland niet in. Doet hij dat wel, dan ‘zal tevens het OM bezien of er aanknopingspunten zijn om hem bijvoorbeeld voor oorlogsmisdrijven te vervolgen’.

Maar hoe bestrijd je jihadisten uit Nederland die elders oorlog voeren? Opstelten doet heel voorzichtig een boekje open. Al kan hij niks zeggen over individuele gevallen (wat hij vreemd genoeg toch doet -zie vetgedrukt):

“Met betrekking tot vanuit Nederland vertrokken jihadstrijders kan qua maatregelen gedacht worden aan het stopzetten van toeslagen en uitkeringen, het bevriezen van tegoeden of het nemen van paspoortmaatregelen. Ik kan echter in het openbaar geen nadere mededelingen doen over toepassing van voornoemde maatregelen op individuele basis. Wel kan ik melden dat van alle bij mij bekende jihadgangers de uitkeringen zijn gestopt. Ook zijn onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Buitenlandse Zaken tegoeden bevroren van personen waarvan bekend is dat zij betrokken zijn (geweest) bij jihadistische strijd.”

Rijst nu de vraag hoeveel uitkeringen zijn gestopt en hoe vaak deze tegoeden zijn bevroren van jihadisten. Zo krijgen we via een gruwelijke foto op twitter, een aantal Kamervragen van de PVV aanwijzingen om langzaam maar zeker een beeld te krijgen van het aantal jihadisten dat vanuit Nederland ten strijden trekt. Opstelten draait blijkbaar hun financiële kraan dicht. En die opmerking geeft ons de mogelijkheid heel precies te vragen hoe vaak dat is gebeurd. Het antwoord op die vraag geeft een minimum aantal jihadisten vanuit Nederland. Inclusief de onderliggende bewijslast – want een uitkering stopzetten of tegoeden bevriezen doe je niet als mensen op vakantie gaan. Denk ik. Hoewel ik voor de zekerheid zou vragen of het stopzetten van al die persoonlijke financiën wel keurig via de rechter loopt of dat het een administratieve handeling betreft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.