Brendan Eich is tegen het homohuwelijk – en nu istie zijn baan kwijt

Brendan Eich is zijn baan kwijt. Hij heeft geld gegeven aan een campagne tegen het homohuwelijk in Californië in 2008 2012 (dat is ruim zes twee jaar geleden). Terecht, kunt u denken. Anderzijds: waarom zou je als werknemer niet tegen het homohuwelijk mogen zijn. Interessante aan de casus-Eich is dat hij is ontslagen nadat medewerkers hun misbaar over Eichs standpunt op sociale media kenbaar hadden gemaakt. Campagnedonaties zijn in Amerika openbaar. Iedereen kan door de verschillende databases worden getrokken. Geld geven is geen geheim meer.

Interessanter is dat Eich werkte bij Mozilla als CEO – de browserbouwer. Interessant, want Mozilla streeft naar maximale vrijheid van meningsuiting. Dat betekent in dit geval vooral vrijheid van een progressieve mening; namelijk het recht van homo’s te huwen. Ik ben daar overigens vóór. Ik ben ertegen dat mensen worden ontslagen als zij tegen het homohuwelijk zijn. Dan zitten er blijkbaar grenzen aan die meningsuiting. De Raad van Bestuur besloot Eich te ontslaan Eich nam ontslag omdat de waarden van de baas en diens werknemers te ver uit elkaar bleken te liggen. 

Bezwaarlijk, omdat iedereen een verleden heeft dat vastligt, maar gegeven Nieuwe Tijden een Nieuwe Betekenis krijgt. Eich zou in 2008 best tegen het homohuwelijk zijn geweest, de vraag rijst of hij dat nog steeds is? De vraag die daaraan voorafgaat, wordt al helemaal niet gesteld: waarom zou hij niet tegen het homohuwelijk mogen zijn? En als hij nog steeds tegen is, beperkt hij zich in zijn protest dan tot het geldelijk steunen van een politieke campagne of zijn er (minder verkwikkelijke) manieren waarop hij zijn ‘verzet’ botviert. Maakt hij het browsen homo-onvriendelijk? Roept u maar – maar denk even na waar u dat doet. Als u over zes jaar CEO wilt zijn, moet uw blazoen natuurlijk kraakhelder zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.