Wat Amerikanen van NSA-afluisterpraktijken vinden, ligt vooral aan de manier waarop je ze het vraagt

Wat vindt U van de NSA-afluisterpraktijken? Lastige vraag? Dat is niet zo gek – ‘de’ NSA-affaire is niet zo eenduidig, maar eerder een bord spaghetti. Het Pew Center for People and the Press bedacht daarom in juli dit jaar al  een experiment. Daarin onderscheidden de onderzoekers vier dimensies van ‘de’ affaire en stelden daar vervolgens bij 2.002 volwassen Amerikanen vragen over. Die vier dimensies waren: 1) bent u voor of tegen het verzamelen van metadata/inhoud (van mails, gesprekken, etc) door de overheid; 2) bent u voor of tegen het monitoren van e-mails of van telefoongesprekken, 3) bent u voor of tegen als de NSA een gerechtelijke goedkeuring voor het vergaren van informatie heeft en, ten slotte 4) bent u voor of tegen als het programma van de NSA als het onderdeel uitmaakt van anti-terrorisme beleid?

Wat bleek?

Met de name de verwijzing naar de gerechtelijke goedkeuring en als onderdeel van anti-terrorisme beleid hadden grote effecten op de goed-afkeuring van ‘de’ NSA-affaire door ondervraagde Amerikanen. ‘Among the roughly 1.000 respondents who heard the government surveillance program described as occuring “with court approval” support was 12 points higher than among the other 1,000 who heard no mention of the courts.’ En als ondervraagden hoorden dat het NSA-programma onderdeel was van anti-terrorisme beleid, kreeg het 9 punten meer steun dan als ondervraagden dat niet hoorden. Met deze statistieken in de hand, onderscheidt PEW zestien verschillende manieren om ‘de’ NSA-affaire te omschrijven en dus (minimaal) zestien verschillende beelden van die affaire waarmee burgers een antwoord geven.

Omdat het onderscheid e-mail en telefoonverkeer geen invloed had op de uitkomst, bracht Pew het aantal manieren waarop ‘de’ affaire kon worden beschreven, terug naar acht scenario’s. Nog altijd meer dan die ene lastige vraag ‘wat vindt U eigenlijk van de NSA-afluisterpraktijken?’. Navraag bij 250 Amerikanen per scenario leverde een forse spreiding van voor-tegen op: grootste weerstand was tegen het afluisteren van zo’n beetje alle communicatie. Minste weerstand was tegen het scenario: verzamelen van metadata in de strijd tegen terrorisme met een goedkeuring van de rechter (zie afbeelding). <<

3-Views-of-Government-Data-Collection

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.