Eric Holder (DoJ): ‘Texanen discrimineren kiezers. Alweer’

“Eric Holder is wrong to mess with Texas,” zegt attorney general Greg Abbott in reactie op het Federale Ministerie van Justitie. Eric Holder, minister van Justitie, heeft Texas beschuldigt van een discriminerende kieswet.

Texas verplicht inwoners zich voor de verkiezingen te legitimeren – met een rijbewijs, een persoonlijk identiteitsbewijs of een daarvoor speciaal bewijs van inschrijving – een election identification certificate (EIC). Probleem is dat veel arme zwarten en Latino’s geen rijbewijs of ID-kaart hebben en voor een EIC honderden kilometers moeten reizen. Lang niet alle county’s hebben zo’n bewijs op voorraad. gevolg: uitsluiting van veel, met name zwarte en Latijns-Amerikaanse Amerikanen.

Discriminatie, vindt Justitie. Wat Eric Holder op een veeg uit de pan komt te staan: ”He is clearly joining in with the Obama administration to use the Voting Rights Act for pure political purposes.”

De spanning tussen staat en federale overheid steekt regelmatig de kop op en zit in de Amerikaanse grondwet gebakken. Ook tussen Texas en Justitie en ook over het kiesrecht. Tot 25 juni dit jaar  viel Texas (en andere zuidelijke staten) nog onder federaal toezicht op wetswijzigingen in de kieswet, juiste vanwege het discriminatoire verleden van de staat.

Staten die zich aan discriminatie schuldig maakten, moeten voor wetswijzigingen eerst toestemming van de federale overheid vragen – en krijgen; de zogenoemde pre-clearance. Het Hooggerechtshof schrapte de wetgeving omdat deze is gebaseerd op ervaringen en gevallen van meer dan veertig jaar geleden. Niet meer relevant, vonden zij. Nauwelijks van de eis gevrijwaard voert Texas een regel in die op bezwaren stuit bij het Ministerie van Justitie. Of, zoals Holder zegt, is dat nog geen reden om het jachtseizoen op de kiezers te openen.

De Kieswet uit 1965, met daarin dus de eis dat sommige staten kieswetswijzigingen eerst aan de federale overheid moesten voorleggen, had direct effect. Binnen enkele jaren registreerden een kwart miljoen zwarte Amerikanen zich om te stemmen. Vanaf het begin is de wet ook altijd betwist en heeft het Hooggerechtshof het diverse  malen geamendeerd.

Die Kieswet was een direct voortvloeisel uit de strijd om burgerrechten – een onderwerp dat deze week, met volgende week het vijftig jarig bestaan van Mirten Luthers I had a dream-speech. Het verklaart – mogelijk – de gevoeligheid van de federale overheid ten aanzien van Texas. <<

Deze post verscheen ook op ElectionDeskUSA – Amerikaanse verkiezingen 2016

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.