Jerry Brown (D) en 30.000 hongerstakende gevangenen

Wat hebben gouverneur Jerry Brown (D), lid van het Arische Broederschap Tod Ashker, lid van de Mexicaanse straatbende Florencia 13 Arturo Castellanos, de Black Guerrilla Familiy minister van onderwijs Ronnie Dewberry (alias Sitawa Nantambu Jamaa) en Antonio Guillen, leider van de gevangenisbende Nuestra Familia, met elkaar gemeen? Het zijn allemaal harde jongens – Brown omdat-ie niet genegen is te wijken in een vijftig dagen durende hongerstaking van 30.000 gevangenen in Californië die door de vier andere zware jongens wordt geleid, de vier misdadigers vanwege dezelfde stijfkoppigheid. En misdadigers zijn het.

Zo zat Tod Ashker een straf van zes jaar uit vanwege een overval en stak tijdens zijn detentie een mede-gevangene overhoop, reeg minstens vijf andere aan zijn wapen en viel bewakers aan. Volgens de San Francisco Chronicle heeft hij een gevangenisstrafblad van meer dan 450 pagina’s. Het vijftig jarige lid van het Arische Broderschap (hij ontkent overigens lid te zijn) zit sinds 1992 op de isoleer. Daartegen tekende hij meermalen beroep aan, maar vond geen gehoor. Ronnie Dewberry zit langer in zijn eentje. Hij viel gevangene aan, stak zijn cel in de fik omdat-ie geen lunch kreeg en bedreigde bewakers. Hij zit sinds 1985 in de isoleer. De andere twee zitten korter, maar ook apart van mede-gevangenen. En dat zijn de heren goed beu. probleem is Jerry Brown. De gouverneur is niet voornemens om ook maar een centimeter te wijken.

Brown heeft de rechter gevraagd om de hongerstakers gedwongen voedsel toe te dienen. En dat mag. Brown heeft te maken met overvolle staatsgevangenissen en zoekt geld (hij heeft ruim 300 miljoen gevonden) om gevangenen onder te brengen in commerciële norren. De extra uitgaven stuiten echter op Democratische kritiek. Zo vreest Staatssenator Darrell Steinberg (Sacramento) dat door demografische ontwikkelingen de cellen zo weer volstromen. Hij pleit dan ook voor meer medische en mentale hulp bij bijvoorbeeld afkicken in plaats van overplaatsing naar dure commerciële gevangenissen. Wat weer stuitte op kritiek van (partijgenoot) Brown

“It would not be responsible to turn over California’s criminal justice policy to inmate lawyers who are not accountable to the people. My plan avoids early releases of thousands of prisoners and lays the foundation for longer-term changes, and that’s why local officials and law enforcement support it.”

De Democratische verdeeldheid gaat voorbij aan de eendracht die vier bendeleiders en -leden in hun strijd om gevangenishervormingen uitstralen. Ze hebben vijf eisen die er op het eerste gezicht niet al te hysterisch uitzien (zie hieronder). De gevangenen hebben een eigen petitie online gezet en familieleden hebben zich ook online

1. Eliminate group punishments and administrative abuse; 2. Abolish the debriefing policy and modify active/inactive gang status criteria; 3. Comply with the recommendations of the US Commission on Safety and Abuse in America’s Prisons recommendations and end long-term solitary confinement; 4. Provide adequate and nutritious food; 5. Create and expand constructive programming.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.