MiniDocu studenten Journalistiek en Nieuwe Media Leiden: ‘Leiden tot een akkoord’

De gemeenteraadsverkiezingen zijn achter de rug, de uitslag is bekend. Nog een paar dagen rust en dan gaan de collegeonderhandelingen van start. Wat gebeurt er eigenlijk na de verkiezingen, wanneer de politici zich na een periode van grote zichtbaarheid achter gesloten deuren terugtrekken? De korte documentaire ‘Leiden tot een akkoord’ laat zien hoe dat proces vier jaar geleden verliep.

Het was een opmerkelijk college, dat in 2010 in Leiden tot stand kwam. Onder leiding van verkiezingswinnaar D66 werd bepaald welke partijen met welke wethouders in het college van burgemeester en wethouders plaats zouden nemen.D66 wist een samenwerking tot stand te brengen met zowel de (centrum)rechtse partijen CDA en VVD als de linkse SP. De PvdA, de partij die sinds de Tweede Wereldoorlog had deelgenomen aan het college, moest genoegen nemen met een plek in de oppositie.

‘Leiden tot een akkoord’ laat zien hoe dit opvallende college tot stand kon komen en wijst daarbij niet alleen op politieke, maar ook op sociale verhoudingen die een rol hebben gespeeld. Daarnaast reflecteert de documentaire op de veranderde bestuurscultuur, die recentelijk werd beoordeeld in een evaluatie van de Leidse rekenkamercommissie.

De toenmalige onderhandelaars van de coalitiepartijen D66, VVD, CDA en SP en oppositiepartijen GroenLinks en PvdA vertellen openhartig hoe ze de onderhandelingen hebben ervaren. Een terugblik op het onderhandelingsproces dat destijds achter gesloten deuren plaatsvond.

‘Leiden tot een akkoord’ is een productie van Jennie Barbier, Eva van Barneveld, Daan Jongen, Daan Kuys, Tessa Moolenaar en Loes van Niekerk, masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.