Geef burgemeesters wereldmacht

Als de meerderheid van de bevolking in steden woont, waarom streven we dan naar verdere internationalisering (Europa, Verenigde Naties, GATT) en negeren we de motoren van onze culturele, politieke, economische, technologische en vooruitgang: de steden? Het zijn de oudste en meest duurzame instituties – ouder dan de landen waar ze in liggen. Steden hebben de tands des tijd doorstaan, ze hebben ons opgevoed en nemen ons op. Het zijn de plaatsen waar de mensheid in opstand komt of gezag accepteert. Op een te managen schaal.

Zegt politieke theoreticus Benjamin Barber. Burgemeesters hebben één ding gemeen en voor op nationaal politieke leiders, ze zijn pragmatici. Ze zijn probleem-oplossers die steeds verder van politieke ideologieën komen te staan. En: ze hebben vertrouwen van de bevolking. Drie redenen om hen meer wereldmacht te geven. Een prikkelende stelling waar ik best in mee wil gaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.