[InstantLiveBlog] Eindelijk interessante tegenbegroting

Normaliter is een tegenbegroting van een oppositiepartij niet bijster interessant. Natuurlijk leggen ze andere accenten, natuurlijk zijn hun keuze beter dan die van de coalitie en uiteraard gaan ze tot het uiterste om zoveel mogelijk uit het vuur te slepen.

Behalve vandaag – als het CDA straks haar tegenbegroting presenteert. Het zaaltje (nu in Nieuwspoort) zal druk zijn. Want het CDA – het NRC noemde het zo mooi de partij die zichzelf de oppositie in zag struikelen – heeft een sleutelpositie.

Overigens niet volgens Rutte tijdens Prinsjesdag bij Pauw & Witteman: hij verwachtte dat ‘ze gewoon hun verantwoordelijkheid nemen’. Ook een manier om de oppositie aan je kant te krijgen. Dijsselbloem probeerde dat in het NRC van zaterdag; hij signaleerde vooral kabinetsbeleid dat ook in de oppositionele verkiezingsprogramma’s stond. Wie dan tegen de plannen van het kabinet (lees: je eigen plannen) stemt: ‘Tsja …’, aldus de minister die toegeeft geen ideoloog te zijn, maar vooral een voorbeeld nam aan de techynocratische Pieter Lieftinck.

Want deze crisis – daar kom je alleen uit zonder openlijke bevlogenheid en visie; er is geen liberale of sociaal-democratische oplossing. Blijkbaar. Maar mogelijk wel een christen-democratische. Vanmiddag. Vandaar een InstantLiveBlog – twee om precies te zijn.

 


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.