Als je heel stijf je ogen dichtknijpt, word je onzichtbaar

De grote banken van Nederland (ABN, Rabobank en ING) besloten onlangs om geen concrete voorspellingen over de woningmarkt meer te doen. Daarvoor tekent het Financieele Dagblad gisteren twee redenen op: 1) ze willen zo het ‘negatieve sentiment keren’ en 2) de prijsmodellen zouden gezien de vele wijzigingen in wet- en regelgeving niet meer kloppen.

Wat is het nu?

Allebei wellicht. Maar als we de voorpagina omslaan lezen we dat ‘Vrijwel alle analisten (…) enkele jaren geleden afscheid [hebben] moeten nemen van hun wiskundige modellen waarmee de marktontwikkelingen redelijk konden worden voorspeld.’ Was getekend: Prisco Battes en Cor de Horde. Geen nieuws dus, als we Battes en De Horde serieus nemen. Dat schrijven ze immers zelf (zie cursivering).Blijft het verband tussen berichtgeving over de huizenmarkt en de daadwerkelijke ontwikkeling er van, als reden over. En dat verband lijkt mij schromelijk overdreven.

Zouden grote, significante groepen huizenkopers (groot genoeg om de markt te beïnvloeden) hun beslissingen om wel of niet te (ver)kopen daadwerkelijk baseren op de (technische en moeizaam op te vragen) analyses van de commerciële banken? Het is te makkelijk om de banken andermaal van hopeloze zelfoverschatting te betichten – daarom laat ik het bij deze retorische truc dat niet te doen, maar toch wel te vermelden. Interessanter dan de vraag waarom ze geen specifieke, kwantitatieve voorspellingen meer geven is de vraag hoe ze tot die beslissing zijn gekomen.

Battens en De Horde weten het: ‘Volgens ingewijden hebben de bestuursvoorzitters van de drie grootbanken (…) eind vorig jaar besloten de concrete voorspellingen voorlopig in de ban te doen.’ Klinkt spannend en erg fly on the wall. De drie zijn, geflankeerd door de ingewijden, bij elkaar gekropen en hebben (onder het genot van een goed glas?) besloten het volk niet langer wijzer te maken dan strikt noodzakelijk. Het kost hen, de staat en de huizenbewoners zelf gewoonweg te veel geld.

Het doet me denken aan mijn jongste zoon die zichzelf onzichtbaar maakt door heel stijf zijn ogen dicht te knijpen. Hij is altijd heel teleurgesteld als ik hem dan toch vind. Ik snap dat de grootbanken het chagrijn in de huizenmarkt liever overlaten aan een ander. En dat gebeurt ook: concrete cijfers komen nu van De Nederlandse Bank die zonder enige terughoudendheid het pessimisme nog eens stevig aanwakkert. Dit jaar gaan de prijzen nog eens – 6 procent, in 2014 -3,4 procent onderuit. Kijk, zo verslaan we het CPB natuurlijk niet. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.