[Luie journalistiek] Eergerelateerd geweld of eerwraak

Sommige verhalen zijn belangrijker dan de presentatie in diverse media suggereert. In Luie journalistiek daarom de broodnodige aanvullingen met één beperking: schrijven van de rubriek mag niet langer duren dan vijftien minuten. 

Eerwraak – de Kamer wil een harde en geprioriteerde aanpak van minister Ascher van Sociale Zaken, kopte vandaag de Telegraaf. Dat stukje kan, gegeven het belang van het onderwerp, op allerlei manieren een stuk beter. Om te beginnen door wat te lezen op internet in plaats van naar Kamerleden te rennen voor een korte quote.

“Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn geschokt dat wraak zeer waarschijnlijk het motief is voor de moord van een moeder op haar dochter in IJsselstein”, schrijft ‘een van onze verslaggevers’ in de krant. Als we nog niet zeker weten of het daadwerkelijk eerwraak is, hoe kunnen PvdA en VVD dan nu al, op basis van deze casus, de minister oproepen om het onderwerp bovenaan de politieke agenda te zetten? Keklik Yucel omzeilt de onzekerheid door het onderwerp op te rekken naar huiselijk geweld. Want ‘het’ leed zit veel dieper – er worden vrouwen onderdrukt. ‘Dat kunnen we in Nederland niet tolereren, de politiek moet hard stelling nemen’, aldus de PvdA- politica.

Ze heeft natuurlijk volkomen gelijk. Maar in de haast om een open deur in te trappen, vergeet ze dat er op het gebeid van eergerelateerd geweld en/of eerwraak en/of huiselijk geweld het een en ander is gebeurd. De oproep van Yucel aan de politiek om stelling te nemen, is een natuurlijk een autosuggestie.

En voor wat betreft de overheid, die startte een tijd geleden al een campagne tegen huiselijk geweld. Met telefoonnummer, campagnefilmpjes op televisie en een site. En ook eerder stond het onderwerp hoog op de politieke agenda, met een een stuurgroep eergerelateerd geweld (2006) die in 2010 een onderzoek afleverde. Dat onderzoek ging naar de Kamer. En tussen 2006 en 2011 was er zelfs een beleidsprogramma ‘Eergerelateerd Geweld’ dat vorig jaar, in 2012, is geëvalueerd.

Interessant te weten is dat de onderzoekers van het WODC (en degenen die evaluatie beleidsprogramma ‘Eergerelateerd Geweld’ schreven) benaderd kunnen worden door journalisten met vragen over het onderwerp. Misschien had de Telegraaf even geen tijd voor dit belangrijke onderwerp. Mij kostte deze opzet zeven minuut 53 seconden. Het schrijven waarschijnlijk anderhalf uur. Dan ben ik twee uur klaar. met een mooi en belangrijk verhaal. <<

2 reacties

Valerie van der Tuin 18 januari 2016 Reageer

Beste meneer van der Lubben,

Mijn naam is Valerie van der Tuin en ik ben op dit moment bezig met mijn afstudeeropdracht. Ik schrijf over Eerwraak in Europa met de focus op Nederland, Frankrijk en Engeland. Mijn hoofdvraag is of er een Europese wetgeving zou moeten komen met betrekking op Eerwraak. Ik ben via via op deze pagina terechtgekomen en ik vroeg mij af of u verder kennis heeft over dit onderwerp en zo ja, ik u enkele vragen zou mogen stellen over dit onderwerp voor mijn scriptie.

Ik kijk uit naar uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

Valerie van der Tuin

Sebastiaan van der Lubben 25 januari 2016 Reageer

Ik kan je helaas bij dit onderwerp niet helpen. Waarvoor mijn excuses. Probeer het eens bij de faculteit rechten of antropologie.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.