#LeidenLokaal: Hyperlokale data journalistiek

Terecht merkte Jerry Vermanen (NU.nl) op dat data journalistiek lang niet altijd hoeft te leiden tot een visualisatie. Vaker leidt data journalistiek tot scherpere vragen bij het klassieke, journalistieke werk. Tot inzichten over straten, buurten, wijken. Hij zette ons echter echt op het puntje van onze stoel toen bleek dat data (vaak) wel en personen niet zomaar toegankelijk zijn.

Databestanden, zeker van de overheid, vallen veelal onder Wet openbaarheid van bestuur – de Wob. Niet allemaal en ook niet altijd even eenvoudig, maar nog altijd eenvoudiger dan een politicus die vrijuit over zijn beleid spreekt. Nog maar te zwijgen over de moeite die het kost een politicus te pakken te krijgen en het item dat daaruit voortkomt langs de afdelingen communicatie te loodsen.

Data biedt journalistieke kansen. Een set cijfers van een ministerie, merkte Vermanen terecht op, daar kun je ook mee in dialoog. Die kan je, net als een bron, ‘bevragen’. Zijn advies: proberen, proberen, proberen. Douw data in je laptop en ga ermee aan de slag. Bij deze. We gaan aan de slag met data. En de vele tutorials die op internet zijn te vinden. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.