Pheed: voor iedereen die Twitter overslaat

Mijn zwager bromt altijd dat hij Twitter overslaat en aanhaakt bij de volgende trend. Het is een verkapte kritiek op de snelheid waarmee sociale netwerken opkomen en ondergaan. Nu Facebook na de IPO lijkt ingestort, Google+ niet van de grond wil komen en Twitter maar geen verdienmodel kan ontwikkelen, springt Pheed in vacuum dat achterblijft. Nou ja, vacuum: de nieuwe dienst combineert vooral heel slim. Op het eerste gezicht is zijn het alle bestaande diensten in een: YouTube, Pinterest, Instagram, Facebook, Twitter, Audioboo, Soundcloud, Google+ met hangouts (hier broadcasts genoemd). Grote vraag is nu: zitten wij hier op te wachten? Antwoord: ja.

Twitteren is toch tekstueel geklungel in 140 tekens. Je moet je gedachten aardig kunnen ordenen om er een goede tweet uit te knallen. Niet vreemd dat politici en journalisten (beroepsouwehoeren) veel op Twitter te vinden zijn. Tenzij je een geheimtaal spreekt die op zichzelf een hoge intelligentie verraadt. Een beetje gemiddelde zit op Facebook en de achterlopers op Hyves; je hebt er nu eenmaal meer ruimte; je kan er wat omslachtiger je baan verliezen, zogezegd. En voor die (hele grote) groep is Pheed een uitkomst. Je deelt audio, video, foto, teksten in no time. Pheed is in essentie Twitter+Tumblr, maar dan met een verdienmodel.

Wie zich aanmeldt kan namelijk een fee betalen en krijgt daarvoor in ruil hoogwaardige content. Pheed is er in geslaagd een aantal grote celebs te strikken. Miley Cyrus (?), Paris Hilton en David Guetta (?) pheeden (?) en dat is volgens commentatoren heel erg fijn. Ik zie vooral mogelijkheden voor de razende reporter die in no time alles kan delen wat-ie kwijt wil. Die slimme combinatie van alles wat nu nog losse diensten zijn, kan van Pheed wel eens een groot succes maken. Plus de mogelijkheid om te betalen voor goede content (waarom zitten we eigenlijk gratis iedereen van interessante tweets te voorzien?, dat terzijde) een potentiele winnaar.  Dus heb ik me na een weekje aarzeling vandaag aangemeld.

Snel mijn zwager even benaderen dat de trend na Twitter is gearriveerd en hij als early adaptor zich nu van de rest van de familie kan onderscheiden. Dat moet nu nog per mail, vanaf morgen treffen we elkaar op Pheed. <<

Het startscherm van Pheed lijkt veel op dat van Tumblr. Je kan aangeven welke media (audio, foto, tekst) je wilt zien. Pheed selecteert de berichten in je tijdlijn (bekend van Facebook) op de ingestelde voorkeur van medium.
Als ik wil ‘pheeden’, kan ik weer kiezen: tekst, video, audio (!), foto. Ik kies voor audio. Pheed vindt moeiteloos mijn microfoon, vraagt keurig om toestemming en ik kan mijn His Masters Voice-boodschap inspreken. Historische woorden, uiteraard …

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.