Opiniepeilingen zijn halffabrikaten die journalistieke opvolging vereisen

Opvallend bericht op Nu.nl: Standpunt Roemer over EU-boete levert geen zetels op. Want, redeneert persbureau Novum, de SP is een zetel in de peilingen gedaald. En dat, oh horror, na de fel bekritiseerde opmerking van Roemer over het niet willen betalen van een boete mocht zijn begroting over de 3 procentsnorm van Brussel gaan. (Het bericht presenteert nog een voorkeur voor Roemer en Rutte als premier en peilt de electorale bereidwilligheid om de 3 procentsnorm wel/niet te overschrijden. Onzin allemaal, maar daar gaat het mij hier even niet om).

De journalistieke waarde van een opiniepeiling is het zichtbaar maken van een electorale trend, zoals veel vakbroeders steeds maar weer herhalen. Ik geloof best dat dat kan. De Hond heeft deze week gevraagd wat wij van de norm vinden (naar aanleiding van Roemers gestuntel) en kruisrefeert dat waarschijnlijk met de populariteit in zetels. Ik ben geen methodoloog, dus ik accepteer dat (mocht het niet kunnen, hoor ik dat graag). Dan krijg je uitspraken zoals Novum doet – het virtuele zetelverlies is te wijten aan de domme opmerking van Roemer. Maar ook daar gaat het mij hier niet om. En dan … Dan is het stil. Want die conclusie echoot vandaag en morgen over het Binnenhof en sterft dan langzaam weer uit.

Opiniepeilingen zijn in mijn ogen halffabrikaten. Handig, zeker. Ze bieden enig inzicht in mogelijke bewegingen in de opmaat naar 12 september. Ik ontken de waard evan een peiling niet. Maar als de peiling geen navolging krijgt – een follow up, zogezegd, dan is ze waardeloos en alle moeite niet waard. Na een peiling, moet je naar buiten! Op zoek naar SP’ers: wat doet deze uitspraak met uw voorkeur? Wat doet het bakzeil binnen 12 uur met uw voorkeur? Vergeeft u Roemer deze draai/losse flodder/voortschrijdend inzicht/realisme/proefballon (doorhalen wat niet van toepassing is)? Wat vindt uzelf eigenlijk van de norm? Waarom?

Kortom: jas aan, wandelschoenen onder, TomTom bij de hand en hup!, die auto in, fiets op, aanbellen; met aantekenboekje en een hele hoop vragen voor een hele hoop mensen. En dan gewoon je werk doen waar je voor bent aangenomen: verhalen schrijven die ons inzichten geven. Dat wil je toch niet uitbesteden aan de persberichten van Novum over de peilingen van De Hond? Ik zou het wel weten. Op naar het strand om mensen in zwembroek last te vallen over de Haagse werkelijkheid. Prachtbaan lijkt me dat. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.