[Radio 1, Villa VPRO] Brekers betalen, maar niet altijd

Vandaag mijn vuurdoop op Radio 1 (live) bij de VPRO. Over de volkswijsheid dat brekers (van kabinetten) altijd betalen. Niet dus. Tenminste: er zijn bijna net zoveel brekers die na hun breuk electoraal hebben verloren als gewonnen. Om precies te zijn: van de negen kabinetten die vanaf 1945 door een breuk aan een vroegtijdig eind kwamen (een regeringspartij blasst de coalitie op), waren er vijf brekers die electoraal verloren, drie die wonnen en een partij die won noch verloor. Wie breekt, betaalt is veel, maar zeker geen wet dus. Hier leest u trouwens het originele artikel uit Trouw (uit 2006) en vandaag een stuk van Joop van Holsteyn. Hij vindt dat brekers wel betalen Рde PVV is straks niet meer welkom bij de macht (en nieuwe coalitiebesprekingen).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.