ElectionDeskUSA weekoverzicht (17 tot 23 oktober 2011)

ElectionDeskUSA

Elke week een kort overzicht van de artikelen die eerder verschenen op ElectionDeskUSA. Deze week: Herman Cains opkomst gestuit door eigen dommigheden en de Perry-Romney cat fight

De week begon met een directe aanval vanuit het Witte Huis op de GOP-kandidaten. In een interview zette Obama’s campagnestrateeg David Axelrod de huidige nummer 1 kandidaat Mitt Romney stevig in de hoek: Axelrod twijfelde of Romney wel kernwaarden had, zo vaak als de voormalig gouverneur van Massachusetts van mening veranderde. De campagne van Romney reageerde direct: Obama is zelf een draaikont.onder zijn presidentschap zijn er meer banen verloren dan hij beloofde erbij te maken.

Het was de week van Herman Cain: zijn opmars in de peilingen leek even te zijn afgestopt door zijn zwakke optreden in Las Vegas, de kritiek op zijn 9-9-9 belastingplan en zijn ‘buitenlandbeleid’. Nou ja, beleid: zou wilde hij gevangenen ruilen tegen Amerikaanse gijzelaars en bleek zijn enige adviseur te zijn gelinkt aan de pas afgetreden Liam Fox – de Britse minister van Buitenlandse Zaken. En daar kwam zijn plagende Ubeki-beki-beki-stan-stan-opmerking nog bij: Cain vindt het buitenlands niet belangrijk en wil zich als president vooral richten op het binnenlandse Amerikaanse economische herstel.

Centraal stond natuurlijk het (bijna fysieke) gevecht tussen Romney en Perry in Las Vegas tijdens het zevende onderlinge (CNN) debat tussen de kandidaten. Jan Vogel merkte op dat Big Mitt en de Texaan pas echt ruzie kregen ‘toen het ging over immigratie. Rick Perry zat duidelijk te wachten op dit onderwerp en had zijn aanval goed voorbereid. Het gevolg was een frontale botsing tussen de voormalig gouverneur van Massachusetts en de gouverneur van Texas.’ Walgelijk, concludeerde kandidaat Ron Paul. Weer bleek Perry de mindere debater: reden voor het Romney-team dat nog eens uit te vergroten. De video die zij over Perry’s gestuntel maakte, stond maar kort op internet. Blijkbaar ging Big Mitts-team ook een stap te ver.

Ergo: deze week zet wederom de Republikeinse Partij op scherp: Romney lijkt de kandidaat met de beste kansen tegen Obama, Cain de kandidaat met de beste kansen de nominatie te winnen. Een duivels dilemma voor veel Republikeinen – en daar zal dan ook onze focus liggen voor komende week: hoe gaat de partij en de achterban daarmee om? <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.