Yucca brevifolia

Elke twee weken een column voor Neerlands beste radioprogramma, Soulfood Radio (Unity FM, elke zondag tussen 20.00 en 22.00 uur). Deze week over het thema bomen.

Als ik zo bescheiden mag zijn, heb ik twee wetmatigheden in de popgeschiedenis ge├»ntroduceerd. De eerste, over The Rolling Stones, luidt: het origineel is altijd beter. De tweede gaat over de jaren tachtig van de vorige eeuw: een inktzwarte bladzijde door de volledig overbodige emancipatie van de saxofoon en het elektronische drumstel. Gelukkig hebben beide wetmatigheden een uitzondering – het zouden anders ook geen goede wetten zijn.

De eerste uitzondering luidt dat Wild Horses van de Stones best te nassen is. De tweede uitzondering heet U2 – mijn inziens een prima band. De basis van hun succes lag toch echt in de middeleeuwen van de pop. In 1987 namen ze een prachtig album op: Joshua Tree (yucca brevifolia). Daarop het nummer One Tree Hill. Hoeveel bomen wil je hebben?

Het nummer gaat over de hoogste berg in Auckland (Nieuw Zeeland) en is tevens een ode aan Greg Caroll, vriend en assistent van Bono. Hij overleed in 1987 bij en motorongeluk. De verering van een vriend, a la! Maar van een berg? Bono is altijd al een beetje een treehugger geweest.

Na het ‘oplossen’ van de troubles in Noord-Ierland reist hij nu graag naar de minderbedeelde mens, zijn bagage in een kekke Louis Vuitton-tas. Tenminste, zo dook hij onlangs op in een fotoshoot met vrouw, op de achtergrond een Afrikaans landschap. Prachtige tassen, moet gezegd.

U2 heeft voor mij ten opzichte van de gangbare popgeschiedenis een tegengestelde ontwikkeling doorgemaakt. Joshua Tree is een prachtig album waarop de band pop en rock oprekt met folk en gospel. Hun meest recente werk kan daar niet aan tippen.

Is de rest van de popmuziek na de jaren tachtig sterk verbeterd, U2 is sindsdien hollend achteruit gegaan. En hun vijfde album, Joshua Tree, is mijn inziens de kentering. Als de popmuziek een boom was, dan is dit album het hoogste punt. In top. Vandaar, vanaf 1987, heeft de band muzikaal, met Bono in moreel opzicht, een vrije val gemaakt. En vanuit hoge bomen is het hard vallen … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.