Vrijdagelijkse vinding: DIY audio ‘vangen’

Online audio is niet altijd offline te gebruiken. Je kan online audio wel ‘vangen’ met allerlei softwarepakketten, maar het kan ook heel 1.0. Net als vroeger met cassettebandjes gewoon de audio opnemen. Digitaal, wel te verstaan. In deze vrijdagelijkse vinding een stukje huisvlijt om eenvoudig prachtige audio van internet te ‘plukken’  en te verwerken in podcasts of gewoon, zelf weer te verspreiden. Hartstikke illegaal – dus doe het vooral met audio die je MAG gebruiken. Waarop dus geen auteursrechten zitten.

Stap 1: Ga naar de betere doe-het-zelf-snoertjes-en-onderdelen-huis en haal een snoertje van kleine jack naar kleine jack (zie afbeelding 1). Laat je niet verleiden te vertellen wat je ermee doet. Wil je de nieuwsgierigheid van de winkelier toch bevredigen, roep dan ‘ICT-probleempje’. De jack-naar-jack-snoer kost je een euri of zeven of nog geen twee euro als je het zelf in elkaar klust.

Stap 2: Zoek op je computer naar je hoofdtelefoonuitgang en de ingang van je microfoon. Bij mijn computer zitten beide aan de voorkant. Vlak bij elkaar. de afstand tussen beide ingangen bepaald mede de lengte van je kabeltje van afbeelding 1. De standaardlengte houdt rekening met enige te overbruggen afstand. Dus je haalt het al snel. Als je de afstand even opmeet, hoef je zeker niet terug naar de winkel omdat je snoertje tekort is (zie afbeelding).

Stap 3: Douw vervolgens de beide jacks van je snoer in 1) de koptelefoonuitgang en 2) de microfooningang (zie afbeelding). Nu komt het software gedeelte. Audacity is een gratis audio-montageprogramma. Open audacity, druk op de opnameknop (net als vroeger met je cassetterecorder – die rode) en druk vervolgens op de het af te spelen audiofragment. De computer neemt nu het geluid dat-ie via de koptelefoon aansluiting uitstuurt op. Dat signaal gaat dankzij ons 1.0 kabeltje namelijk direct naar de microfoon ingang. Als de opname is afgelopen, kan je met Audacity het audiofragment bewerken.

Stap 4: Hieronder een fragment van een experimentele opname in Audacity. Het programma is behoorlijk aangekleed. je moet er zelf maar even mee experimenteren. Ik had het in een avondje aardig onder de knie – zo moeilijk kan het dus niet zijn. Nogmaals, denk aan de auteursrechten van audio materiaal dat je voor opnamen gebruikt. Ze zijn zo streng tegenwoordig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.