Campbell zet Voorburg op wereldkaart

First get it right, than get it first – een journalistiek adagium. Het NRC berichtte over het fotografeerverbod van Naomi Campbell. Maar dat bericht klopte maar half.En ik kopieerde het onnadenkend. Dat leverde me – terecht – een standje op.

Topmodel Naomi Campbell komt getuigen. Vandaag is ze aangekomen op de Dokter van der Stamstraat 1 in Leidschendam. Het contrast met de jetset kan niet groter. Naomi Campbell is een belangrijke getuige in het proces tegen Charles Taylor. Ze zou al dan niet bloeddiamanten van de dictator hebben aangenomen. Taylor heeft altijd ontkent (bloed)diamanten in handen te hebben gehad, laat staan te hebben weggegeven. Overigens is Campbell niet de enige getuige die door de prosecutor wordt opgeroepen. Ook Mia Farrow en Carol White zijn opgeroepen.

Campbell eiste, voorafgaand aan haar komst, terecht, de volwaardige bescherming die het Speciale Hof voor Sierra Leone haar kan bieden. Geen foto’s van het model terwijl ze naar binnen of naar buiten gaat, geen foto of video in het gebouw. Maar dan schiet ons topmodel door. Ook haar gang naar het gerechtsgebouw in Leidschendam mag op geen enkele manier worden uitgebeeld. Zodra zij voet op Nederlandse bodem zet, is het verboden om via normale nieuwsgaring aan haar te fotograferen. Dat was de eis.

Het NRC bracht het zo: “Naomi Campbell mag niet zonder haar toestemming op straat worden gefotografeerd. Althans, de rechters van het Speciaal Hof voor Sierra Leone vinden dat er „legitieme redenen tot bezorgdheid om mevrouw Campbells veiligheid en privacy [zijn] wegens haar openbare bekendheid en de extreem intensieve media-aandacht voor haar getuigenis.”

Gelukkig zijn de rechters van het Speciale Hof redelijker dan de advocaten van de diva. Campbell mag niet worden gefilmd en gefotografeerd of zelfs maar getekend terwijl ze het gebouw in of uit gaat. Ook binnen het is verboden haar te fotograferen. Zodra mevrouw Campbell zich in het Nederlandse publieke domein bevindt, mogen journalisten weer proberen een glans van haar sterrendom vast te leggen op de gevoelige plaat (zie afbeelding). In de uiteindelijke beslissing is niets te lezen over het op slot gooien van het Nederlandse publieke domein voor Campbell.

Ik kan me voorstellen dat Voorburg/Leidschendam wat verkeersmaatregelen treft. Er schijnen honderden fotografen te komen om toch een foto van haar proberen te maken. Ik neem mijn eerdere tweet hierover dus terug. Want dat mag dus wel als ze het terrein afscheurt, maar niet als ze uitstapt en naar binnen gaat of weer naar buiten komt. Hebben we dan helemaal geen beelden van haar getuigenis? Jawel. De verdediging maakt een uitzondering voor de live feed van het tribunaal. Die loopt trouwens, hoe marketingtechnisch briljant geregeld, via XS4ALL. Want uiteindelijk mogen we in de kern natuurlijk allemaal weten wat daar precies gebeurd. Mijn excuses dus voor de te snelle tweet. Ik had eerstd e stukken rustig moeten doorlezen. <<


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.