Oppassen! OvJ met zelfstandige bevoegdheid!

WETSVOORSTEL | Tussen al het formatie-geweld in, wil minister van Justitie Hirsch Ballin nog snel zijn stempel op internet drukken. Oppassen geblazen! Toverwoorden: zelfstandige bevoegdheid.

Heling van uit computers gestolen informatie mag niet. Tenminste, zo luidt een wetsvoorstel dat de het demissionaire kabinet voor internetconsultatie op overheid.nl heeft gepost. Terecht. Wie informatie steelt, mag er zelf natuurlijk niet wijzer van worden, net zo min de koper van die informatie uiteraard.

Dit informatiehelingsverbod is echter de meest begrijpelijke en redelijke helft van een nieuw wetsvoorstel. De andere helft is iets zorgwekkender. Een officier van justitie hoeft straks namelijk niet meer naar een rechter om een provider een dwangsom op te leggen (en feitelijk een site op zwart te zetten) als deze strafbaar materiaal toelaat. De officier mag dat straks zonder rechter doen. DIY dus.

“De officier van justitie wordt zelfstandig bevoegd om strafbare gegevens van het internet te laten verwijderen. Een groot aantal internetproviders werkt vrijwillig volgens de zogeheten notice and take down – gedragscode. Daarbij verwijderen internetproviders zelf gegevens als overduidelijk is dat die informatie onrechtmatig of strafbaar is. Wanneer de gedragscode niet afdoende is, kan de officier opdracht geven de omstreden informatie op het internet ontoegankelijk te maken. Hij kan daarbij zo nodig een dwangsom opleggen.”

Zo worden providers verantwoordelijk voor wat er op individuele pagina’s staat. Maar volgens mij ligt de verantwoordelijkheid van de pagina-inhoud bij de makers daarvan. WordPress is niet verantwoordelijk voor mijn stukkies – dat ben ikzelf. Mocht die verantwoordelijkheid over de inhoud van de pagina’s onduidelijk zijn en de officier en ik komen daar niet uit, dan kan een officier van justitie mij natuurlijk met dagvaarding uitnodigen voor een goed gesprek bij de rechter. Dat gesprek blijft in dit wetsvoorstel dus achterwege. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.