Katholieke priester was terrorist

Hoe groot moet de bezem zijn die door de Katholieke Kerk moet worden gehaald, nu blijkt dat na pedoseksuele handelingen wereldwijd in Noord Ierland nu ook een priester zich met terrorisme heeft beziggehouden?

Als er geen moskee naast Ground Zero mag komen, dan wel een Katholieke Kerk naast een kinderspeelplaats? De grap is voorbijgekomen, ik weet niet meer welke Amerikaanse komiek hem heeft gemaakt. Maar na gisteren is de lol er voor de katholieke kerk toch wel af, zo langzamerhand. In Engeland brak namelijk het nieuws over father James Chesny.

Volgens officieel onderzoek was hij als hoofd operatieën van de IRA direct verantwoordelijk voor de bomaanslag in Claudy, Noord Ierland in 1972. Een getuige, het toenmalige kamerlid Ivan Cooper, heeft altijd beweerd dat de priester een van de bomauto’s parkeerde naast het huis van een van de slachtoffers – een acht jarig meisje – en zonder waarschuwing wegliep.

De Katholieke Kerk, de RUC (Royal Ulster Constabulary – Britse politie in Noord Ierland) en de Britse overheid deden 38 jaar het zwijgen over de aanslag. Over de aanslag heeft toentertijd nooit een organisatie verantwoording opgeëist. de gevolgen waren zeer bloedig: er vielen negen doden. Vier protestanten en vijf katholieken.  Onder de slachtoffers drie kinderen.

Eight-year-old tomboy Kathryn Eakin was cleaning the window of her parents’ grocery store on Claudy’s main street when the second bomb went off. A single piece of shrapnel entered her brain and killed her. (…) Flying metal also struck Patrick Connolly (15) as he stood in a shop on Main Street. He died of his injuries eight days later. William Temple (16) was delivering milk when he was injured by the first explosion and killed by the third.  Elizabeth McElhinney, a 59-year-old nurse, was killed at a petrol pump outside McElhinney’s pub. Father-of-seven Joseph McCluskey (39) had taken his four-year-old son to the village to buy a newspaper when he was killed in the first explosion. Also killed were mother-of-eight Rose McLaughlin, Arthur Hone (38), David Miller (60) and James McClelland (65).

Volgens Ivan Cooper, in een reactie op het gepubliceerde rapport van de Ombudsman van de Noord Ierse politie voor de BBC Radio, was het ondenkbaar om in 1972 de priester op te pakken. Geruchten over de IRA-sympathieën van de priester zoemden toen ook al rond. Zijn naam was al meermalen terechtgekomen in de kaartenbak van de inlichtingendienst van de RUC. De Noord Ierse situatie was echter zo explosief, dat de arrestatie van een katholieke priester de troubles waarschijnlijk verergerd zouden hebben, aldus Cooper. James Chesney ontkende zelf overigens altijd in alle toonaarden de geruchten over zijn betrokkenheid bij de IRA.

Precies die ontkenning was voor de katholieke kerk reden om nooit niet in te grijpen of onderzoek te doen. Vlak na de aanslag werd hij wel overgeplaatst, vlak over de grens met Noord Ierland en kwam in Ierland zelf te werken. Hij overleed in 1980. Volgens de aartsbisschop van Noord Ierland kunnen we hem niets meer over de hele ‘affaire’ vragen, omdat hij in de hemel is. Al twijfelde het Noord Ierse opperhoofd van de moederkerk wel even bij dat woordje ‘hemel’. De bezem moet vrees ik heel, heel erg groot zijn. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.