Pers verslaat niet, maar formeert

De Volkskrant is aan het formeren geslagen, net als Ferry Mingelen (NOS) gisteren al deed. Volgens de krant en de verslaggever is de coalitie PvdA, CDA, VVD geen optie. Onzin natuurlijk.

De Koningin bepaalt. Geen krant, geen lijsttrekker of blogger. Hare Majesteit ontvangt de komende dagen de lijsttrekkers, drinkt een kopje thee (of koffie) met hen en luistert aandachtig naar hun adviezen. Zij bepaalt het tempo – dus niet meneer Rutte. Met al haar ervaring zal ze op basis van dat kwalitatieve onderzoek tot de benoeming van een informateur komen. Dat gaat zonder contraseign, buiten de ministeriële verantwoordelijkheid om. Er is niets democratisch aan de benoeming van (in)formateur. Die krijgt op een briefje een opdracht mee en dan kan-ie aan de slag.

Zeer waarschijnlijk luidt die opdracht te komen tot een ‘werkbare’ coalitie. En achter dat woordje ‘werkbaar’ gaat een politieke wereld schuil. De Volkskrant-redactie en Ferry Mingelen vernauwen die werkbaarheid tot Paars+ (GroenLinks, PvdA, D66 en de VVD). Maar: PvdA, CDA en VVD is cijfermatig ook werkbaar (want meerderheid). Mingelen wilde er gisteren niet aan, net als de Volkskrant vanochtend blijkbaar niet. De Nederlandse pers heeft een neiuwe verhaallijn: hoe formeren wij voor onze lezers.

Ik doe daar graag aan mee – door tegenover de keus van Volkskrant en Mingelen een verzwegen variant te plaatsen: PvdA, CDA, VVD. Inderdaad: de christen- en sociaal-democraten in één coalitie. Alweer. De belangrijkste actoren, betrokken bij de de frontale botsing tussen beide partijenzijn er niet meer. Bos: vertrokken met een glimlach, schouderklop en bos bloemen. Balkenende: weg na een emotioneel afscheid van een geplaagd premier. De Vries: opgestapt na een buitenechtelijke relatie. Verhagen: onhoudbaar in de machtsstrijd over de nieuwe koers van het CDA. De pijn is met de personen vertrokken – er zijn nieuwe gezichten (en een nieuwe partij) die die elkaars vertrouwen nog niet hebben beschaamd.<<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.