Veiligheid lijsttrekkers geprivatiseerd

Lijsttrekkers bewaakt, kopte de NOS. Eén klein zinnetje trok mijn aandacht: ‘… de NCTb [heeft] twee particuliere beveiligingsbedrijven ingehuurd die politieke partijen adviseren.’ Hè? Is de veiligheid van lijsttrekkers geprivatiseerd?

Even het instellingsbesluit erbij gepakt. De coördinator heeft als taak (onder punt f): ‘het onderhouden, uitvoeren en vernieuwen van het nationaal stelsel van bewaken en beveiligen’. In het besluit staat niets over het inhuren van private partijen. Maar waarom neemt de NCTb de toevlucht tot een marktpartij als minimaal twintig diensten onder de coördinator ressorteren? We hebben toch als overheid wel zelf de kennis om advies te kunnen geven? Niet dus?

Overigens zijn er geen concrete aanwijzingen dat partijen of lijsttrekkers gevaar lopen, zei coördinator Akerboom. Hij ziet wel meer risico’s . De debatcultuur en de felle toon waarmee de islam in het publieke en politieke domein wordt besproken, baart hem zorgen. Politici zullen dus bewaking moeten dulden. Wel zichtbaar, zoals de NCTb bekend maakte, maar niet zo op de huid als bij Wilders. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.