Geen brief schrijven, maar een lesje leren

Jongens rijden met scooter man dood en bedreigen na zelf verwond te zijn geraakt vervolgens het ziekenhuispersoneel. Da’s een achtergrondartikel waard. Dat kwam er niet en de hoofdredacteur van de krant die het wilde plaatsen zegt sorry tegen een van de geweldpleger tegen de jongen die zijn medewerker met de dood bedreigde.

Jonge man bij de balie die op hoge toon eist om de journalist wil spreken die zijn zus en moeder heeft geïnterviewd. Chef redacteur gaat naar beneden. Er is sprake van een gespannen sfeer, zegt hoofdredacteur Kees Pijnappels van De Gelderlander.

De jongen (18) bedreigt de chef met de dood. Het interview wordt niet geplaatst. Wel doet de hoofdredacteur aangifte van de bedreiging. En voor die aangifte biedt hij later in een brief zijn excuses aan. Bij de jongen. Want die moet daarvoor heel lang in voorarrest zitten. ‘Niemand heeft er wat aan als hij met wrok straks weer rondloopt.’

Alternatief scenario: jonge man (18) gebiedt op hoge toon om de journalist te spreken die zijn zus en moeder heeft geïnterviewd. Twee man gaan naar beneden – de hoofdredacteur en de chef. Die geven de jonge man in een straf half uurtje maatschappijleer. Over hoe kranten werken, over interviews met anderen dan hijzelf.

Over de vraag hoe ver je van de pot gerukt moet zijn om te denken met een doodsbedreiging een artikel tegen te kunnen houden. Dat hij nu nog gewoon naar huis kan, maar als de jongen nogmaals iemand bij de krant bedreigt, dat dan de politie even langskomt om het straffe half uurtje maatschappijleer nog eens over te doen. Even met de billen knijpen, maar dan heb je ook wat. Een mooi stuk en weer iemand ‘geschoold’. Zoals een krant betaamt, dunkt me.

Het eerste scenario is van de hoofdredacteur en echt gebeurd. Het tweede scenario is waarschijnlijk het gedroomde scenario van de Officier van Justitie John Lucas. Hij zette de jongen lang vast omdat, zegt hij, met de bedreiging ingreep in de democratische rechtstaat. De knul voorkwam een publicatie van een artikel.En dat nam Lucas heel hoog op. Nu hoopte hij op wat burgermoed van de hoofdredacteur.

Die burgermoed ontbrak, volgens de officier. Ik denk dan meteen: wat weet de hoofdredacteur over die jongen aan de balie wat Lucas ons niet vertelt? Als een hoofdredacteur afziet van publicatie en een excuusbrief stuurt – wat is dan precies het verhaal? En wie gaat dat alsnog schrijven? <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.