NOS net zo goed als, zo niet beter dan BBC

Ik begon dit stukje met een angstig voorgevoel. Maar na een paar muisklikken was die emotie als sneeuw voor de zon verdwenen: Nederlandkiest.nl is een heel complete site waaraan je genoeg hebt om de verkiezingen te kunnen volgen.

Eigenlijk wilde ik de site van de NOS eens kritisch tegen het licht houden, met die van de BBC in mijn achterhoofd. Britten zijn namelijk gek op wedstrijden en statistieken en de verkiezingen zijn een wedstrijd met interessante statistieken bij uitstek. Hun site is een standaard waaraan ik de NOS kan toetsen.

De actuele, Britse politieke omstandigheden maken een goede verkiezingsitem noodzakelijk. Mogelijk wacht het VK, in tijden van diepe crisis, voor het eerst in 36 jaar een coalitieregering. Kortom: het gaat de komende Briste verkiezingen echt ergens om. De staatsomroep beseft dat en heeft voor belangstellenden een virtuele warroom ingericht. Ik kan er naar hartenlust manipuleren met informatie.

Dat kan bij de NOS ook heel aardig – tegen mijn verwachting in. En dat verraste mij zeer aangenaam. Fijn overzichtelijk, met tweets naar alle twitterende kamerleden, blogs waarop nieuws van opinie worden gescheiden, audio en video om nog eens terug te kijken en dossiers met achtergronden. Mijn inziens heeft de NOS voldaan aan een belangrijk criterium: mijn partijpolitieke achtergrond maakt bij het gebruik van de site niet uit. Als PvdA’ er, VVD’ er of CDA’ er kom ik net zo makkelijk aan mijn nieuws dan als PVV’ er, SGP’er of GroenLinkser.

Er zijn nog wel wat uitdagingen. Ik wil meedoen! Met mijn poten IN en de nieuwsstroom om ‘mijn’ commentaar te geven. Ik zou graag een mashup met de agenda van de lijsttrekkers willen hebben. Daarop de video’s van hun optreden. Dat maakt browsen in het archief makkelijker en ontsluit makkelijker wat politici hebben gezegd in Leeuwarden, Maastricht, Veenendaal of Epe. Zo kan ikzelf nog eens terugkijken wie wat precies heeft gezegd.

En als we dan toch bezig zijn: alle audio in een eenvoudige podcast, gerangschikt (als feed) naar lijsttrekker, partij of onderwerp. Dus: audio van JP, Femke of Cohen, VVD, PVV of GroenLinks over immigratie, bezuinigen of campagnestratgie. En mogen alle partijen een linkje krijgen op de site? Of beter: alle programma’s? Ook dan kan ik zelf even kijken. Daarin zit ook nieuws die de NOS weer kan aanwenden voor andere programma’s. Iets meer manipulatiemogelijkheden mijnerzijds en de NOS wordt mijn homepage. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.