Peter R. vliegt uit de bocht

Hij was moeilijk op fouten te betrappen, nu gaat Peter R. de Vries met zijn serie over ‘seriemoordenaar’ Koos H. toch over de scheef.

Deel I keurde rechter nog goed, deel II mocht niet. Schending van de privacy die ook een tbs’er nu eenmaal heeft. Maar, opende Peter R. de uitzending, het belang van nabestaanden en voormalig vrienden en vriendinnen van de drie slachtoffers van Koos wogen zwaarder dan het verbod. De undercover-operatie ging zondag gewoon door.

De belangrijkste troefkaart in die operatie was jeugdvriend Nico. Die moest uit Thailand komen, maar wel in Duitsland aankomen. De ‘speciale¬† verslaggever’ had namelijk nog wat strafbaars in Nederland openstaan (vier maanden brommen). Als hij op Schiphol zou landen, was de kans groot geweest dat Peter R. een andere jeugdvriend had moeten zoeken om Koos voor de camera tot allerlei bekentenissen te verleiden. Maar ja, jeugdvrienden van Koos, bromt de voice over, ‘zijn dun gezaaid.’

Het klinkt al een deal met de duivel.

Een oud-jeugdvriend met strafblad interviewt tbs’er op longstay die is veroordeeld voor drie lustmoorden op jonge tieners. Deze crimineel/gelegenheidsjournalist voedt zijn belangrijkste bron met pornofilms waarin zeventienjarigen hem in de stemming proberen te brengen in de hoop dat hij meer onopgeloste zaken opdist. Ik snap de rechter die dit verbood, ik begrijp Peter R. niet waarom hij het uitzendt.

Want wie moet ik vredesnaam geloven – Peter R. die alleen technische assistentie verleent aan een Nederlandse oplichter uit Thailand? De oplichter uit Thailand? Of de psychopaat op de longstay?

Nico is geen getraind journalist (zoals Peter R. dat wel is), die in een ongecontroleerde situatie bij een gekwalificeerde psychopaat gaat zitten vissen naar het verhaal achter de moord op drie jonge meisjes. Hoe is Nico voorbereid? Wie heeft dat gedaan? Kan het ruwe materiaal op een andere manier worden geknipt? Een manier die het verhaal van Koos H. misschien nuanceert? Heeft Koos wellicht andere motieven om dit verhaal op te voeren (stoerdoenerij, persoonlijkheidsstoornis)?

Het waren een paar vragen die bij mij opkwamen toen ik zat te kijken. Hopelijk geeft Peter R. de komende weken in diverse programma’s daar nog antwoord op. Ik kan me niet voorstellen dat hij dat niet wil. Daar is hij te veel vakman voor. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.