Minimal journalism zeult zich een ongeluk

Alles wat een minimal journalist nodig heeft, had ik vandaag bij me. Mijn smartphone en laptop waren opgeladen, mijn kekke tas mee. Pas dan stuit je op de eerste beperkingen van draagbare, tijd- en plaatsloze journalistiek: gewicht.

Ik mocht ’em vandaag even vasthouden en zelfs mee spelen: de iPad. Prachtig. Een snelle iPhone op groot formaat. Leest lekker, makkelijk te bedienen en in tegenstelling tot de consultant ‘2.0 lezen’ die ook een praatje had, vond ik hem aantrekkelijk licht. Klein nadeel: je hebt geen toetsenbord, je typt op het scherm.Ik mot hem helemaal plat op zijn rug leggen en er verkrampt boven hangen of met één hand typen, omdat-ie alleen dan schuin op mijn knie kan.

Maar: hij is licht. De iPad zou daarom wel eens onmisbaar gereedschap voor de minimal journalist kunnen zijn – de draagbare verslaggever die los van tijd en plaats zijn nieuws zelf produceert. In geschreven woord, podcasts en video (wel een aparte camera en opname-apparatuur meenemen. De iPad heeft namelijk geen camera of microfoon of zelfs maar een aansluiting daarvoor).

Mijn klassieke laptop en mijn Nokia N96 drukten mijn halsslagader vandaag bijna dicht. Mijn Asus A6000 is zwaar en wat zwaar is, wordt ook steeds zwaarder. Wie in pak naar een afspraak moet, komt daardoor behoorlijk verkreukeld aan. De draagbare journalist is door het gewicht dat hij meetorst vooral slonzig en rommelig. Alsof hij zojuist klem zat in het leven en daar met weinig tact ook weer uit is getrokken. Steeds verplaatst hij zijn werkplek van linker- naar rechter- naar linkerschouder. Zijn jasje schuurt van dan van rechter- naar linker- naar rechterschouder. Waardeloos.

Hoe krijgt een minimal journalist alles zo licht mogelijk? De iPad is een eerste stap. Geen papieren meenemen een tweede, dus volledig vertrouwen op het digitale archief dat je mee kan nemen of kan raadplegen. En minder zeulen. Vaker een taxi, de auto of dichtbij openbaar vervoer afspreken met geïnterviewden. Ten slotte: kreukvrije jasjes aanschaffen. Of niet geven om je uiterlijk – iets wat de maximale journalist ook niet doet. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.