Twitter-revolutie

Ik hoor mijn oude baas al tijdens college roepen dat nieuwe technologie politieke verhoudingen onder druk kan zetten. De wereld na ‘9/11’ is de Oude Wereld niet meer. Moldavia is zo’n voorbeeld van politiek 2.0. De BBC analyseerde een belangrijke rol voor Twitter in de schermutselingen tussen liberalen en ‘communisten’.

Analyses van afstand proberen dat enthousiasme wat te temperen. Slimme mensen hebben eens onderzocht welke rol Twitter dan speelde. Een zeer bescheiden. In Moldavie zijn er maar 71 actief, om te beginnen. ‘Nieuwsberichten’ bleken afkomstig van landgenoten in exil die via Twitter het vuurtje brandende probeerde te houden. Twitter was daarmee belangrijk, maar niet doorslaggevend.

FP analyseerde nog vier redenen waarom we ons enthousiasme over Twitter als revolutionaire technologie moeten temperen. Een is op het lijf van Jouke geschreven:

It really helped that even non-technology people in the U.S. and much of Western Europe are currently head over heels in love with Twitter. It’s really good that the Moldovan students didn’t organize this revolution via Friendster or LiveJournal (which is still a platform for choice for many users in Eastern Europe). If they did, they would never have gotten as much attention from the rest of the world. [FP/Net Effect | 08042009]

Want het aloude adagium ‘Het staat in de krant, dus is het waar’ is nu verworden tot ‘ Het gebeurt op Twitter, dus startte het daar’. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.