Structureel nieuws wordt brekend gebracht

Als brekend nieuws, urgentie en actualiteit bepalende factoren zouden zijn om een live blog te beginnen, doen die over racisme nog het meeste pijn. De claim van activisten en demonstranten is nu juist dat racisme (in Nederland) niet uit de lucht komt vallen, maar diep zit verweven in de structuren van onze samenleving. Racisme is geen ontdekking, urgent en actueel, maar een proces van decennia, zo niet eeuwen. Daarom valt de voorpagina van NRC zo op: twee rode vlakken, een over Covid-19 en een racisme – beide een live blog, maar beide over een onderwerp dat al veel langer speelt. Wat nu actualiteit en urgentie? Beide onderwerpen gaan toch over heel structurele kwesties?

NRC.nl, donderdag 25 juni, 12:07 uur

Het gaat mij er niet om hier NRC op de genre-vingers te tikken (dat genre staat nog helemaal niet vast, gek genoeg). Opvallend is wel dat een live blog onder druk van een virale en raciale crisis van karakter en aard lijkt te veranderen – onder onze ogen. En dat laatste vind ik fascinerend.

Zelden hebben we een format zo snel en zo ingrijpend zien muteren van een vergaarbak feiten en feitjes, losgekoppeld van elkaar, zonder narratief dat verder reikt dan een individuele post die met timestamps van elkaar zijn gescheiden in een duurzame verzamelbak die voorheen alleen zichtbaar was voor de redactie maar waar nu groen-en-rijp met het publiek wordt gedeeld. Live blog als startpunt van het nieuws, van waaruit een greep wordt gedaan om verder uit te werken of te laten rusten.

Guardian, mobiele app

The Guardian heeft het het live blog verder doorontwikkeld door er een live knop van te maken op de mobiele app. Wie daar op drukt, krijgt al het nieuws op volgorde van publicatie (vermoedelijk). Onder de live-button (een service waar je voor moet betalen) verschijnen gedurende een dag alle berichten die ook op de site komen: sport, achtergronden, service-berichten. Uiteraard veel over corona en racisme, maar ook over de rest. Er lijkt sprake van een nieuwe ordening van het nieuws: niet op basis van urgentie en belang om te weten, maar op basis van urgentie en belang het te laten weten. Het is niet alleen belangrijk, het is nu belangrijk!

Het live blog is een journalistiek format met verschillende functies en, gegeven sommigen onderwerpen, ook een variërende doorlooptijd. Ik wacht met spanning op een doorlopend live blog over klimaatverandering, Nederlandse politiek (Britse politiek wordt dagelijks al bijgehouden in een live blog) of een ander structureel onderwerp waar meerdere keren per dag nieuws uit lekt. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.