Trumps twitter taxonomie

De president heeft het weer gedaan: een tweet de wereld ingeslingerd waar internationale media zonder aanloop bovenop doken.

De president heeft het weer gedaan: een tweet de wereld ingeslingerd waar internationale media zonder aanloop bovenop doken. Nee, het is niet de belediging richting de presentatoren van Morning Joe,  maar een ‘vechtpartijtje’ met CNN. En dat is/was direct nieuws …

Maar, hoe moeten we het twittergedrag van Trump nu begrijpen? We kunnen ons toch niet altijd laten verrassen door de bommetjes van Donald? George Lakoff, de linkse linguist (onder andere MIT), is verklaard tegenstander van alles ter rechterzijde van Elizabeth Warren. Hij schreef een taxonomie van Trumps tweets. Trumps tweets dienen volgens Lakoff vier doelen: pre-emptive framing, omleiden van kritiek (veelal richting Obama of anderen), afleiding en het een proefballonnetje (zie afbeelding).

Beide tweets hebben waarschijnlijk direct verband tot elkaar. Het beledigen van journalisten is net wat minder erg dan het beledigen van een hele media-organisatie. Trumps aanval op presentatoren Mika Brzezinski en Joe Scarborough ging veel Republikeinen zelfs te ver. Trump was te ver gegaan – er dreigde oprechte kritiek vanuit zijn eigen gelederen die ook niet veel met het programma op hebben, waaronder Paul Ryan:

Dus was het tijd voor wat afleiding. En dat is gelukt. The future of internet is visual : er zit bij de laatste rel van Trump zelfs een filmpje! En dat past naadloos in de vele 24/7 nieuwsshows die het Amerikaanse electoraat elke minuut van de dag van nieuws moeten voorzien. We vinden het allemaal zeer verwerpelijk, en daarom laten we u nogmaals zien …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.