Wereldwijd steeds meer feiten gecontroleerd

In 2015 zijn de factcheck-sites als paddestoelen uit de grond geschoten. Volgens Duke's Reporter Lab (Duke University) zelfs met de helft meer ten opzichte van het jaar daarvoor.

In 2015 zijn de factcheck-sites als paddestoelen uit de grond geschoten. Volgens Duke’s Reporter Lab (Duke University) zelfs met de helft meer ten opzichte van het jaar daarvoor. De groei zit vooral in Noord-Amerika: 2016 is een verkiezingsjaar en elke staat heeft nu minimaal een fact-checking site in de lucht. In Californie zelfs drie. De oude garde, FactCheck.org, PolitiFact en de Washington Post Fact Checker groeien vooral in omvang: zij zetten steeds meer journalisten aan het werk om uitspraken en beweringen van politici tegen het licht te houden.

In oktober vorige jaar lanceerde Poynter al een International Fact-Checking Network dat ontwikkelingen en fact check-initiatieven wereldwijd monitort. Dat netwerk telt nu 97 fact-check-initiatieven wereldwijd in 36 landen. Een deel van de groei, geven de onderzoekers van Duke University toe, is toe te schrijven aan beter zoeken en niet zozeer aan start-ups. Nederland kent twee factcheck initiatieven volgens het Duke-onderzoek: in Tilburg en van de Correspondent. Ze missen het initiatief van de Universiteit Leiden: Nieuwscheckers. Dus daar wil ik u dan nog even op wijzen.

Screen-Shot-2016-02-16-at-6.53.46-PM-1500x964
Countries with at least one fact-checking initiative are highlighted in green (Data from DRL database) Poynter

2 reacties

Ralph 17 februari 2016 Reageer

Kritische opmerking: ook in landen waar de regering allesbepalend is zoals Rusland en een aantal Afrikaanse landen, zijn factcheckers. Alleen worden die stilgehouden, gedwarsboomd en onderdrukt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.