Wereldwijd steeds meer feiten gecontroleerd

In 2015 zijn de factcheck-sites als paddestoelen uit de grond geschoten. Volgens Duke’s Reporter Lab (Duke University) zelfs met de helft meer ten opzichte van het jaar daarvoor. De groei zit vooral in Noord-Amerika: 2016 is een verkiezingsjaar en elke staat heeft nu minimaal een fact-checking site in de lucht. In Californie zelfs drie. De oude garde, FactCheck.org, PolitiFact en de Washington Post Fact Checker groeien vooral in omvang: zij zetten steeds meer journalisten aan het werk om uitspraken en beweringen van politici tegen het licht te houden.

In oktober vorige jaar lanceerde Poynter al een International Fact-Checking Network dat ontwikkelingen en fact check-initiatieven wereldwijd monitort. Dat netwerk telt nu 97 fact-check-initiatieven wereldwijd in 36 landen. Een deel van de groei, geven de onderzoekers van Duke University toe, is toe te schrijven aan beter zoeken en niet zozeer aan start-ups. Nederland kent twee factcheck initiatieven volgens het Duke-onderzoek: in Tilburg en van de Correspondent. Ze missen het initiatief van de Universiteit Leiden: Nieuwscheckers. Dus daar wil ik u dan nog even op wijzen.

Screen-Shot-2016-02-16-at-6.53.46-PM-1500x964
Countries with at least one fact-checking initiative are highlighted in green (Data from DRL database) Poynter

2 Antwoorden op “Wereldwijd steeds meer feiten gecontroleerd”

  1. Kritische opmerking: ook in landen waar de regering allesbepalend is zoals Rusland en een aantal Afrikaanse landen, zijn factcheckers. Alleen worden die stilgehouden, gedwarsboomd en onderdrukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.