Diender Rick is agent Jill en plagiateur

Een hartekreet in een klassieke briefvorm op Facebook ging viral. Heel verdacht: de timing en de inhoud passen wel heel goed in het politiestraatje. Het bleek een hoax.

Een aangrijpende brief waarin een politieagent zich verontschuldigt voor zijn soms chagrijnige reacties ging vanochtend viral. En niet voor het eerst. In 2007 ging dezelfde tekst, toen nog gewoon in het Engels, ook al over het gehele net. De hartekreet van agent Rick – ‘Het spijt me dat ik soms onbeleefd lijk. Ik vergat in winkel terug te lachen, omdat ik was afgeleid door de herinnering van een jongen die mij ooit snikkend vertelde hoe zijn broer verdronk, nadat hij hem had moeten wegduwen om zichzelf te redden. En het lag heus niet aan je kookkunsten, maar ik had geen honger meer nadat ik in de zomer een man uit het water viste die zijn schaatsen nog aan had’ – bleek een hoax. Of beter: plagiaat. De politievakbond ANPV plaatste de brief op haar facebookpagina. College Peter Burger moest er vanmiddag na de lunch nog hard om lachen en twitterde direct:

In het Algemeen Dagblad reageert Ronald Pronk van de vakbond ANPV: ,,Rick heeft zich gemeld met zijn verhaal en wij vonden het goed om dit op onze facebookpagina te plaatsen. Het was niet bewust om tegenwicht te bieden aan de berichtgeving van de afgelopen dagen. Het kwam zo uit.” De plaatsing heeft niets te maken met de deuken in het imago van de politie die onder een barrage van maatschappelijke kritiek is komen te liggen na het nodige geweld bij diverse arrestaties. Nog altijd in het AD: “Rick heeft zich gemeld met zijn verhaal en wij vonden het goed om dit op onze facebookpagina te plaatsen. Het was niet bewust om tegenwicht te bieden aan de berichtgeving van de afgelopen dagen. Het kwam zo uit.” Voor de goede orde: Rick bestaat niet – dat wil zeggen: zijn brief is afkomstig van de Amerikaanse agente Jill.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.