Winkelleegstand Leiden is ‘schande’

De leegstand van kantoor- en winkelpanden valt volgens wethouder Strijk (D66) alleszins mee, volgens vastgoedsector en programmamanager van Platform31, Cees-Jan Pen, niet. Hij stelde in LD Politiek Live woensdagavond dat de stad, ,,met al haar potentie”  zich voor de leegstandcijfers ,,moet schamen”. Vahit Köroğlu (D66), woordvoerder voor de grootste coalitiepartij, was het daar niet mee eens.

Köroğlu: ,,De wethouder komt met een visiedocument op leegstand en ik kijk uit naar die stukken.” Maar waarom is die visie er nog niet? Pen vermoedt dat de wethouder juridisch advies heeft gekregen om even achterover te leunen en niet met een duidelijk plan van aanpak voor de leegstand te komen. ,,Als hij zegt: “Ik ga er iets aan doen”, dan wachten eigenaren op de subsidies. Leegstand is ook het probleem van de wethouder.” Pen stelt dat de gemeente de eerste stap moet zetten.

Dat kan door bijvoorbeeld de functies van winkels te veranderen. Onlineaankopen zullen volgens Pen leiden tot twintig procent minder winkeloppervlakte. ,,Deze stad heeft de potentie van Haarlem. De Raad moet geen genoegen met de laatste cijfers van Strijk nemen. Je moet je schamen dat je nog zo hoog scoort; er is met deze leegstand echt wat aan de hand.” Een van de programmapunten waarmee Haarlem volgens Pen scoorde, was een ‘Rode Loper’ – een verbindingsroute van station naar de binnenstad. ,,Alle ballen op de binnenstad. Zonder hart ben je verloren.”

En juist het geld voor de Leidse Rode Loper is tijdens de commissievergadering, waar ook de motie over een overkoepelend leegstandbeleid werd aangehouden, voor de verbetering van de algemene publieke ruimte vrijgemaakt. Niet meer voor een Rode Loper, dus.

Het argument van wethouder Strijk: de Stationsweg richting Haarlemmerstraat zal pas in 2020 op zijn vroegst aan de beurt zijn. Andere infrastructurele projecten staan snellere ontwikkeling in de weg. Dus kon het geld, met algemene stemmen voor de Loper vrijgemaakt, beter aan andere zaken worden besteed. Door wethouder Laudy. Daartegen keerde de ChristenUnie zich. Wordt dus vervolgd. Om precies te zijn, vanavond in de laatste gemeenteraadsvergadering van 2014. Het is kerstreces. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.