Nederlandse politie gebruikt FinFisher en kijkt, luistert en leest gewoon met u mee

Zeker weten doen we het niet. De kamervragen van Gesthuizen (SP) – Wat is uw reactie op het bericht dat de Nederlandse politie mogelijk de omstreden spionagesoftware FinFisher gebruikt? – zijn nog niet beantwoord. Opstelten heeft niet alle benodigde informatie vanuit zijn organisatie gekregen. We moeten dus nog even wachten op een bevestiging (of ontkenning) dat de KLPD FinFisher daadwerkelijk gebruikt. WikiLeaks onthulde dat een aantal landen, Bahrein, Ethiopië en ook Nederland, een licentie van de software heeft aangeschaft. Met de software kunnen politie- en inlichtingen- en veiligheidsdiensten meekijken, -luisteren en -lezen op de telefoon (of computer) waar de software op is geïnstalleerd. Voordat WikiLeaks de licenties onthulde, vermoedden hackers en IT’ers dat de software op onder meer Egyptische en Ethiopische servers draaide om dissidenten te kunnen monitoren.

Maar waar gebruikt de KLPD dit programma voor (als ze het hebben)? Dat – Kunt u uitgebreid toelichten voor wat voor soort onderzoeken de politie dergelijke spyware op dit moment al inzet, zoals bijvoorbeeld het maken van schermafdrukken, het kopiëren van bestanden of het meeluisteren aan de telefoon? – wil Gersthuizen (SP) ook graag weten. Het is te hopen dat de Nederlandse politie het pakket niet heeft aangeschaft op basis van de begeleidende promotievideo. Die ziet er, ook in HD, bijzonder kazig uit. Waar internetactivisten en burgerrechten organisaties zich zorgen over maken, id dat WikiLeaks de broncode van de software op internet heeft gezet. Doel: om ons tegen inbreuk van onze privacy te wapenen. De vrees is echter dat malafide partijen de programmatuur verder zullen perfectioneren; en dan heeft iedereen een probleem.

Promofilm FinFisher productcatalogus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.