Foyerisme: lokale politiek en sociale media

Raadsvergaderingen beperken zich al lang niet meer niet tot de raadszaal zelf. Twitterende raadsleden staan voortdurend in contact met de buitenwereld die via sociale media een duit in het zakje doet. Dat gebeurde ook donderdag, tijdens de laatste Gemeenteraad voor het zomerreces. Tijdens die vergadering werd formeel besloten over de foyer van de Leidse Schouwburg, door sommigen gekscherend de ‘Jan Jaap de Haan-foyer’ genoemd, naar de CDA-wethouder van Cultuur die zich er hard voor maakte. En hij niet alleen. Ook cabaretier Jochem Myjer zet zich in voor een uitbreiding van de ontvangst van de schouwburg.

Toen de cabaretier lucht kreeg van een motie van de ChristenUnie en GroenLinks om toch nog eens goed na te denken over de besteding van het geld, twitterde hij dat de raad geen ‘benul’ had hoe belangrijk Leiden was als première stad. En ook de motie van GroenLinks, om vooral te investeren in nieuw talent, kon niet rekenen op Myjers steun. ‘Talent is er al genoeg.’

Oud-raadslid van de PvdA, Robert-Jan van Ette, had dat liever anders gezien. ,,Ik hoor mezelf nog zeggen: ook na 19 maart wil #pvdaleiden geen Jan Jaap de Haan foyer. Huidige fractie armpje op de rug gedraaid?”, twitterde hij gisteren. Dat was overigens niet alleen zijn standpunt, maar ook van de PvdA van voor de verkiezingen. De sociaal-democraten waren tegen een foyer, maar moesten in de collegeonderhandelingen bakzeil halen. Gijs Holla, fractievoorzitter in van de PvdA in de raad, stelde dat ze nu eenmaal hun handtekening onder de afspraken hadden gezet en stemde in. Waarop Ette verzuchtte: ,,Bijna half miljoen euro die veel beter gebruikt kunnen worden. Ach, je draait wat hè.” Holla vatte het dossier in goed Nederlands samen en eindigde zijn evaluatie met een betraande smiley: ,,You win some, you lose some.”

Leefbaar Leiden had het iets lastiger. In de commissie zagen ze geen bezwaren tegen de uitbreiding van de Schouwburg. In de gemeenteraadsvergadering donderdag bleek de stemming omgeslagen. Daan Sloos keurde de foyer tot ieders verbazing plots af. Het kostte hem te veel geld. ‘Flip-flop’, klonk het in de raadszaal, goed Amerikaans voor het bijstellen van een politieke overtuiging. Het deerde Sloos niet. Hij trok zijn steun in.

Dat bracht het aantal tegenstemmen op zeven. De ‘Jan Jaap de Haan-foyer’ komt er. En daar was Jan Jaap de Haan mee in zijn nopjes: ‘Geweldig!’ twitterde hij en kreeg een laatste uitgeleide van burgemeester Lenferink die hem met ‘lede ogen’ zag vertrekken. De Haan is volgens zijn eigen twitter-bio immers ‘Directeur van @Cedris | bevlogen, betrokken, realistisch’ en ‘raadslid tot 1 september’. Dat laatste moet natuurlijk 11 juli zijn, de dag dat hij na 12,5 jaar raadswerk afzwaait. Met een foyer-in-aanbouw. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.