PodRadio: Onderzoeksjournalistiek in vier sporen

Onderzoeksjournalistiek is niet alleen voorbehouden aan krant en televisie, ook radio is een uitstekend medium voor onderzoeksjournalistiek. Dat bewijst The Report van de BBC (Radio 4). Zoals de aflevering over Maria Miller, voormalig minister van Cultuur, Sport en Media. Zij moest aftreden, vijf jaar nadat bleek dat ze onterecht kosten voor een woning had gedeclareerd. Een schandaal met een lange, hele lange adem. The Report gaat terug naar Millers eerste verkiezing tot aan haar aftreden in The House.

De aflevering is informatief; niet alle onderzoeksjournalistiek kan bloedstollend spannend zijn. The Report zet wel de ‘feiten’ op een rij. De verslaggeefster rijdt met de luisteraar door het land (eerste spoor) om langs de besproken huizen van Miller te gaan. Vervolgens vat ze de onderzoeken naar Miller samen (tweede spoor). In een derde spoor leest een voice over voor uit de onderzoeken die naar Millers onkostendeclaraties zijn gedaan. Een laatste spoor is voor interviews met omwonenden en collegae waarin de verslaggeefster probeert Millers persoonlijkheid te duiden. En met deze vier sporen legt de redacteur het verhaal bloot.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.