LDPolitiekLive | 19.3 | Rita Meijer-Hofland

LEIDEN – Geen verkiezing zonder peiling. Daarom belt LD Politiek Live aan op nummers 19 en 3 om met inwoners uit Leiden, Oegstgeest en Katwijk te praten over de staat van de straat, de lokale politiek en de verwachtingen van een nieuw college. Aflevering 8: Rita Meijer-Hofland (Vreewijkstraat 3, Leiden).

,,Participatiesamenleving … burgerparticipatie … dat zijn van die kreten die je tegenwoordig overal hoort. Wij deden het gewoon, eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Een vriendin van mij zocht een betaalbare woning in Leiden. Die vond ze; een kleine wevershuisje achter het Luxor. Toen nog een plek vol prostituees en souteneurs. Dat heeft ze helemaal opgeknapt en het paste haar. Ze voelde zich er direct thuis. Ik heb toen met drie anderen meer huisjes opgeknapt. Let wel: de wevers hebben deze stad groot gemaakt. Hun uitmuntende lakens hebben Leiden letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.

Luisteren
Die geschiedenis vergeet men nog weleens en de politiek besluit vaak zaken zonder overleg. Wij waren vroeger voortdurend in dialoog met bewoners. Dat mis ik tegenwoordig. De politiek moet het gesprek aangaan, om te beginnen in de Kooi. Dat is een prachtwijk vol vaklieden. Ze willen er gaan slopen, maar maar vraag eens aan de bewoners wat ze met die wijk willen. Zo deden wij dat ook, eind jaren zestig.  Ga in gesprek met bewoners over de vraag hoe we de rijke historie in kunnen zetten voor Leiden, voor hun wijk.

Houwdegen
Dat historisch besef is er niet altijd. Nu niet, begin jaren zeventig  ook niet.Wethouder Kret wilde bijvoorbeeld de Rijn en Schiekade dempen en een vierbaansweg dwars door de stad trekken! Een houwdegen was die man – een rücksichtslos breker. We hebben toen op die historische waarde gehamerd en dat moet nu weer. De gemeente kregen we uiteindelijk mee en dat moet nu weer.

Toerisme
Deze stad heeft zoveel moois, maar er gebeurt zo weinig mee. Kijk naar het Rapenburg of de Herengracht. Echt uniek. Maar er gebeurt he-le-maal niks. Zonde. Geschiedenis trekt mensen en toeristen. Leiden moet met die rijke geschiedenis veel meer doen. Er zit geld in de geschiedenis en geld in mensen die weten wat ze willen. Nu nog een gemeente die naar hen luistert. Wie dat wel doet? Weet ik niet. Ik weet niet op welke partij ik ga stemmen.”

2 reacties

Albert van Duijn 10 augustus 2014 Reageer

Nog voel ik de machteloze verontwaardiging die ik als tiener had bij het zien van de bulldozers die Mare dichtschoven met zand en de Hartebrug sloopten. Mijn wantrouwen ten aanzien van de motieven en het inzicht van stadsbestuurders is daarna nooit meer verdwenen. Nog steeds doet het me pijn en nog steeds hoop ik dat ooit deze schade die onze stad in naam van de vooruitgang is aangedaan, hersteld zal worden.

Albert van Duijn 10 augustus 2014 Reageer

Nog voel ik de machteloze verontwaardiging die ik als tiener had bij het zien van de bulldozers die Mare dichtschoven met zand en de Hartebrug sloopten. Mijn wantrouwen ten aanzien van de motieven en het inzicht van stadsbestuurders is daarna nooit meer verdwenen. Nog steeds doet het me pijn en nog steeds hoop ik dat ooit deze schade die onze stad in naam van de vooruitgang is toegebracht, hersteld zal worden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.