#LDPolitiekLive | 19.3 | Frans Vos

LEIDEN – Geen verkiezing zonder peiling. Daarom belt LD Politiek Live aan op nummers 19 en 3 om met inwoners uit Leiden, Oegstgeest en Katwijk te praten over de staat van de straat, de lokale politiek en de verwachtingen van een nieuw college. Aflevering 9: Frans Vos (Johan de Wittstraat 19, Leiden).

,,We wonen hier in een buurt die bij Oegstgeest heeft gehoord, maar nu Leiden is. Een kinderrijke buurt, weinig verkeer, veel leven in de straat. In de omgeving is een aantal sportvelden; tennis, voetbal. ASC heeft er een veld. Dat dossier duurt hier al een jaar of acht. Veel jeugd, een klein complex. Ik heb het dossier vanuit de kantine gevolgd. Ik bedoel: mijn zoon voetbalde bij ASC. Hun woordvoerder woont hier een stukje verderop.

Wat zo’n dossier zegt over de kwaliteit van het lokale bestuur? We mopperen wel veel op Raadsleden, maar er zit ook wel winst in de voorbereiding en communicatie door het college en het ambtenapparaat. Als je het niet eenvoudig kunt maken voor de Raad, kan je het ook niet uitleggen aan burgers. En het lokaal bestuur wordt een alleen maar complexer. Zoals de decentralisatie van de zorg. Mijn werk? Ik adviseer gemeenten bij de decentralisatie van de WMO en de Jeugdzorg.

In het debat over de decentralisatie vergeten politici en pers hoe bureaucratisch die zorg nu geregeld is. Je moet de indicatiebrieven eens zien die mensen krijgen toegestuurd. Daar snapt een gewoon mens helemaal niets van. Ik denk dat daar echt heel veel te winnen is. Ons geheugen is trouwens bijzonder selectief. Nog niet zo heel lang geleden las ik alleen maar verhalen over de beroerde stand van zaken in bijvoorbeeld de Jeugdzorg. De critici van toen maken zich nu weer druk, maar dan tegen de noodzakelijke verandering.

Wat mij wel zorgen baart is het budget dat de gemeenten er voor krijgen. Dat is echt een hele forse bezuiniging. Anderzijds, ter nuancering, die bezuinigingen waren er ook gekomen als we de zorg niet naar de gemeenten hadden gedecentraliseerd. En in de wet is een overgangsperiode aangegeven; daarin zitten zoveel veiligheidskleppen, dat kan bijna niet mis gaan. In ieder geval de eerste twee jaar niet. Wat ik ga stemmen? Weet ik nog niet. Ik twijfel tussen D66 en PvdA.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.