#LD Politiek Live | Pieter Kos: ‘Zachte landing zorg breekpunt GroenLinks’

Pieter Kos (GroenLinks, Leiden): ,,Een culturele stad, stoppen met de aanleg van de garages en, bij gebrek aan een beter woord, een ‘frictiefonds’ voor een zachte landing van de gedecentraliseerde zorg. Een stad met ruimte voor creativiteit en cultuur. Dat zijn onze speerpunten voor deze stad. En twee van de drie, de garages en de zorg, hangen nauw met elkaar samen.

Visie op visie
We moeten kiezen: in 2015 moeten we het doen met een kwart minder budget voor ouderenzorg, thuishulp en jeugdzorg. Het is nog volstrekt onduidelijk hoe we die korting gaan opvangen. Als we dat niet heel snel op orde krijgen, worden kwetsbare mensen de dupe. Roos van Gelderen (SP-wethouder Zorg, red.) toont echt te weinig ambitie en daadkracht. Ik maak mij grote zorgen over de manier waarop we in Leiden visie op visie stapelen zonder met concrete antwoorden te komen. De vraag hoe instellingen denken met een kwart minder budget dezelfde kwaliteit te kunnen bieden, is nooit gesteld.

Illusie
Zorg op maat en op een kleinere schaal kan volgens mij, al klinkt dat paradoxaal, uiteindelijk goedkoper en efficiënter dan nu. Maar dat lukt niet al op 1 januari 2015. Dat is echt een illusie. We zullen dus moeten bijlappen. En fors. Hoe? Een garage minder. Of een goedkopere variant van de Ringweg Oost. Andere potjes zijn er nauwelijks.

Bedank
En ja: goede kwaliteit zorg en een frictiefonds om de decentralisatie zacht te laten landen, zijn echt breekpunten voor GroenLinks. Ik wil daar dolgraag leiding aan geven. Mits aan deze voorwaarden is voldaan. Anders bedank ik. Het gaat, nogmaals, namelijk wel over mensen. En de kwaliteit van hun zorg garanderen, wordt de zwaartse opgave voor de komende vier jaar.

Passie bij mensen
Bij mensen ligt mijn passie en ambitie ook, veel meer dan bij een woordvoerderschap in de Tweede Kamer, bijvoorbeeld. Een partij is veel meer een platform, een maatschappelijke beweging. Wij kunnen ons roeren in de Raad, praten met mensen die niet iedereen kan spreken. Dat gaat dus verder dan een referendum en ja, dat schuurt soms binnen de gevestigde politiek. Bij andere partijen staat macht nog te vaak boven de inhoud.”

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.