#LDPolitiekLive: Wifi is een portret van Monet

Waar begint digitale journalistiek? Op straat? Mis! In instituties? Weer mis! Laatste gok: achter het bureau? Bijna. Digitale journalistiek begint onder het bureau. tenminste: vandaag begon het vandaag voor mij eronder. Het kan ernaast of ergens boven, maar in ieder geval niet erachter. Een digitaal journalistiek concept of product (een video of talkshow) begint met de aansluiting in de muur; een kabel dus met een beetje fatsoenlijke upload snelheid. Kijk zelf maar.

De eerste testerdetest is een Monet-achtige impressie van mijzelf met geluid uit een conservenblik. Het is een opname met Wifi, op moment van vastleggen ook nog eens druk bevolkt met allerhande smartphones. Dus buiten, als verslaggever ronddolen op zoek naar een te hacken internettoegang om live verslag te doen, is niet aan te raden. Maak dan je filmpje gewoon offline af en verstuur de beelden per e-mail.

Live uitzenden per Wifi geeft zoveel kwaliteitsverlies dat je eerder mensen wegjaagt dan aantrekt om te komen kijken. Er zijn weinig actualiteiten die deze vlekkerigheid legitimeert. Al het andere kan worden opgenomen en (iets) later worden gedeeld. Denk aan Instagram (een paar seconden) of alleen audio (Audioboo) of foto’s om die in een youtube filmpje te laten met YouTube Editor. Nee, beter is een ouderwetse kabel. Zo, *plug*, in je laptop. Vanaf nu vast onderdeel van mijn uitrusting. Je moet even naar binnen bij iemand voor directe toegang tot internet, maar dan heb je ook wat:

Draadloos internet maakt weliswaar footloose, maar dan alleen bij activiteiten die niet veel bandbreedte nodig hebben. Live verslag doen met je mobiele telefoon en dat streamen, leidt tot een onacceptabel verlies van beeldkwaliteit (zie hierboven). Beter is om ouderwets de snelste upload verbinding met een kabel aan je laptop te hangen om dan pas te streamen. Maak dus van een kabelaansluitingspunt een uitvalsbasis en ga zelf mobiel en offline filmen met je mobiele telefoon. Zet vervolgens die beelden direct over naar de redactie. Want alleen dan kunnen zij ook goed zien wat jij daar in het veld aan het doen bent.

Excuus voor de muziek – u mag niet weten waar ik over belde.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.