Partijpolitieke computerstoring

De implementatie van de healthcare.gov lijkt uit te groeien tot een electoraal drama voor de Democraten. Een meerderheid van de Amerikanen ziet in de ‘geïsoleerde’ problemen (zoals Obama wil doen geloven) namelijk een opmaat voor meer rampspoed.

Sommige ideeën bezwijken onder hun eigen gewicht. Probeerden twee weken geleden Ted Cruz Obamacare te fnuiken door een 20-uur durende speech af te steken om vervolgens Washington op slot te gooien, nu blijkt dat de gewraakte wet onder haar eigen succes te bezwijken. Donkere wolken pakken zich samen en dit keer niet om een kruistocht van rechtse Republikeinen, gekant tegen enthousiast overheidsingrijpen, maar een blunderende site – healthcare.gov om precies te zijn. En zoals Boby Jindal, gouverneur in Louisiana en voorzitter van het Republikeinse gouverneursgilde vorig weekend bij huiszender Fox – terecht – opmerkte: ‘Die site, dat is nog het eenvoudigste van de hele wet.’

Roasted

De site werkt niet. Full stop,  bottom line. En dat biedt in het gepolariseerde krachtenveld politieke kansen. Dit keer voor de GOP. Want, stellen zij fijntjes, mensen die baat moeten hebben bij Obamacare kunnen er zich helemaal niet voor aanmelden! Bijzonder pijnlijk als verantwoordelijken ook eerlijk toegeven dat fout op fout is gestapeld. Sterker: CGI – het bedrijf dat is ingehuurd om de ICT-infrastructuur van de wet uit te rollen, waarschuwde al een maand geleden voor mogelijke problemen en vandaag mocht Kathleen Seberius, minister van Volksgezondheid, voor de getergde Commissie voor Energie en Handel, uitleggen wat er precies is misgegaan.

Better days

Een getergde commissie, want een meerderheid aan Republikeinen. En die hebben met dat hele Obamacare nog een appeltje te schillen. Of het nu via de begroting moet of via de implementatie: zij ruiken bloed. Na een wekenlange strijd die ze verloren en de afrekening die daarop volgde, alle electorale horrorverhalen die over hen heen kwamen en mogelijk de moeite die ze hebben om te worden herkozen, voeden hun woede om geen spaander heel te houden van de pas aangetreden Sebelius – in betere dagen gouverneur van Kansas.

Politieke computerstoring

En die angst dat de problemen van de site meer ellende verbergt, wordt door een meerderheid van de volwassen Amerikanen gedeeld. tenminste, dat peilde de Washington Post/ABC News. 40 Procent van de ondervraagden (metadata) denkt dat de problemen een ‘geïsoleerd’ probleem zijn, 56 procent denkt dat het de opmaat is voor meer ellende. Overigens is die verdeling (geïsoleerd/opmaat) sterk afhankelijk van de partijvoorkeur. Zo is een meerderheid van Amerikaanse Democraten (60 procent) overtuigd van de lezing ‘geïsoleerde problemen’ en ziet ‘slechts’ 35 procent hierin voortekenen voor meer hick ups. Bij de Republikeinen is dat andersom: 83 procent is er van overtuigt dat meer ellende volgt, 13 procent denkt aan slechts een glitch.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.