Gezocht: tool om live instant politieke speeches te analyseren

Politiek is een persoon die speecht, zou je kunnen zeggen. Anders gezegd: zonder speeches geen politieke werkelijkheid. Het is dan ook verbazingwekkend dat er geen tool is waarmee een speech op het moment van uitspreken wordt gekoppeld aan ‘commentaar’ op diverse sociale media. Met andere woorden: de woordenstroom van een politicus gecombineerd met de twitterstroom van het publiek. Een extra laag dus.

Twitter analyseerde vlak na de Syrië-speech de twittersphere. Een mooi overzicht. Probleem is dat Twitter de speech als een afgerond geheel analyseert terwijl ik juist geïnteresseerd ben in de effecten van woorden en zinnen als bouwstenen van de speech du moment deze wordt uitgesproken.

Eén grafiek duikt in de speech, namelijk de meest geretweete zinssnede (‘I will not put American boots on the ground in Syria’ – 1.005 keer). Ook meette Twitter welk woord gedurende de 16 minuten het vaakst werd getweet – maar dieper dan dat (woorden en zinnen koppelen aan individuele twitteraars) gaat het rapport niet.

Dus zoek ik een handige tool die speeches, zoals ze worden uitgesproken, koppelt aan individuele gebruikers van sociale media. Links de woorden, rechts de bulk reacties. Liefst inzoomend op individuele gebruikers die ik zelf kan selecteren; een selectie journalisten, politici of burgers (gedifferentieerd naar democgrafische gegevens). Een tool die keurig bijhoudt wie precies wanneer reageert hetgeen hij/zij ziet en/of hoort. Wie kan mij daaraan helpen?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.