Van Gaals televisie-interview voor op de radio

Louis van Gaal is geen makkelijke man. Dat zijn veel mensen die prachtige resultaten boeken in complexe organisaties. Onze nationale bondscoach is dan ook kop van jut voor ‘journalisten’. Zoals in (inmiddels weer een klassieker) onderstaande video. Toptrainer en super-journalist Hans Kraay Jr. roept B-trainer Van Gaal ter verantwoording over de wanprestatie van het Nederlands elftal tegen Estland (2-2). Omdat wij niet zelf mogen kijken, vindt voetbalkrant AD er van alles van. ‘De redactie’  – blijkbaar wil niemand op persoonlijke titel kritiek uiten – slaat aan het duiden. En als je het stuk leest en vervolgens kijkt, zie je inderdaad de ergernis er van afdruipen.

Conclusie: Van Gaal is een lul.

Echt? Nee dus. Wie Van Gaal een eerlijke kans wil geven, moet niet kijken, maar luisteren. Lees het artikel dus niet en luister eerst naar het gesprek. Van Gaal legt daarin overtuigend uit waarom hij precies welke keuzes heeft gemaakt. We krijgen bijvoorbeeld een prachtig inzicht in zijn vleugelspitsenbeleid (Kuijt is te traag, staat daarom met zijn rechterbeen op links want dan kan hij ook naar binnen trekken. Niet gezegd, maar vrij vertaald: zo krijgt de speler opties en opties zijn lastig te verdedigen).

En dan gaat het ‘mis’ – namelijk du moment Kraay Jr. geen vraag over voetbal, maar over Van Gaals functie stelt. Wat dan gebeurt is niet om aan te horen en met beeld erbij wordt het nog erger. Niet voor Van Gaal, maar voor Hansie. Waarom komt die vraag zo plots op? OMdat Van Gaal nog niet kwaad genioeg was (en niet voldeed aan het beeld dat we graag van hem zien: mopperend, wegbenend, onredelijk)? Het interview is daarmee een ideaal voorbeeld van een televisie-interview voor op de radio met twee radiostemmen voor in de krant. Stick to someones’s speciality en laat de rest de boel. Het is ruis die er niet toe doet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.